En kyckling har fått två hönsmammor, massor av lamm hoppar runt i hagarna och en killing orsakar sötchock. Inom kort kommer även kultingar, ank- och kaninungar och ytterligare en killing.
Det råder djurbabyboom i Mariebergsskogen.
Ett säkert vårtecken är när djurungarna ser dagens ljus i djurparken Lillskogen, längst upp i Mariebergsskogen.
De senaste veckorna har fåren, getterna och hönsen fått ungar och vissa av dem är redan ute i hagen och får lyckliga suckar och tjut som uppskattningen av parkens besökare.
– Vi vet vilka djur som väntar ungar, men hur många det blir vet vi aldrig. Med fåren håller vi koll på när baggen betäcker fåren och räknar sedan ut när det är dags, berättar Pia Karlsson som är museibonde i Mariebergsskogen.
Fem lamm på E
I hagen med Värmlandsfår skuttar fem små lamm fram som är födda under en veckas tid. Det är fyra baggar och en tacka som fått namnen Emil, Erik, Emma, Elton och Eskil. Sedan 2018 döps djurungarna efter alfabetets bokstäver och i år har de kommit fram till bokstaven E. Fårmammorna heter Barbro och Birgitta och är syskon från B-kullen.
– De är jätteduktiga mammor och lätta att ha att göra med. De var flasklamm eftersom deras mamma inte hade något fungerande juver. Det slutade med att jag tog hem dem till mig och matade dem var fjärde timme på kvällar, nätter och helger. Så både jag och min man har suttit med de här i knät och tittat på tv om kvällarna, sedan följde de med hit till jobbet om dagarna.
Tur då att lammen börjar äta hö och gräs redan efter tre veckor.
Få får finns kvar
Även de ullkrulliga tabacktorpsfåren lammade för bara några veckor sedan och där heter den nya generationen Elva, Edda, Ettan, Ester, Elvira och Elsa. Eftersom det endast finns 87 individer av rasen i hela Sverige är det lite roddigare med betäckningen för att undvika inavel.
– Man kan säga att de är utrotningshotade. Det finns nio genbanker och då väljer man den bagge som står längst bort genetiskt, men det är unga individer man betäcker. Det kan bli en del långa resor runt om i Sverige, men de vi har här kommer från Ekshärad.
Två hönsmammor delar
I hönshuset finns en värmande historia där kycklingen som föddes vid påsk inte bara har en, utan två hönsmammor. Hönorna delade på ruvningen av ägget och har efter kläckningen fortsatt att dela på omsorgen av kycklingen.
– Om det är en tupp eller höna vet vi inte än.
Och fler ungar är på gång. Snart betäcks kaninerna och där väntas ungarna komma lagom till midsommar, grisarna får kultingar vilken dag som helst och ytterligare en get går i väntans tider.