Hoppa till huvudinnehållet

Sötchock: En ny generation har fötts i Mariebergsskogen

Publicerad:
Mariebergsskogens museibonde Pia Karlsson håller i en av Lillskogens nyaste medlemmar, killingen Edvin som bara är några veckor gammal.
Mariebergsskogens museibonde Pia Karlsson håller i en av Lillskogens nyaste medlemmar, killingen Edvin som bara är några veckor gammal. Foto: Veronica Sjöblom

En kyckling har fått två hönsmammor, massor av lamm hoppar runt i hagarna och en killing orsakar sötchock. Inom kort kommer även kultingar, ank- och kaninungar och ytterligare en killing.

Det råder djurbabyboom i Mariebergsskogen.

Ett säkert vårtecken är när djurungarna ser dagens ljus i djurparken Lillskogen, längst upp i Mariebergsskogen.

De senaste veckorna har fåren, getterna och hönsen fått ungar och vissa av dem är redan ute i hagen och får lyckliga suckar och tjut som uppskattningen av parkens besökare.

– Vi vet vilka djur som väntar ungar, men hur många det blir vet vi aldrig. Med fåren håller vi koll på när baggen betäcker fåren och räknar sedan ut när det är dags, berättar Pia Karlsson som är museibonde i Mariebergsskogen.

Fem lamm på E

I hagen med Värmlandsfår skuttar fem små lamm fram som är födda under en veckas tid. Det är fyra baggar och en tacka som fått namnen Emil, Erik, Emma, Elton och Eskil. Sedan 2018 döps djurungarna efter alfabetets bokstäver och i år har de kommit fram till bokstaven E. Fårmammorna heter Barbro och Birgitta och är syskon från B-kullen.

 • Djurskötaren Emelie Jannerlöv får en puss av lammet Emil som är drygt tre veckor gammal.
  Djurskötaren Emelie Jannerlöv får en puss av lammet Emil som är drygt tre veckor gammal. Foto: Veronica Sjöblom
 • Foto: Veronica Sjöblom
 • En kyckling föddes lagom till påsk och har två hönsmammor som delade på ruvningen av ägget, men hjälps åt även efter kläckningen.
  En kyckling föddes lagom till påsk och har två hönsmammor som delade på ruvningen av ägget, men hjälps åt även efter kläckningen. Foto: Veronica Sjöblom
 • Alla fem Värmlandsfår-lammen på samma bild: Emil, Erik, Emma, Elton och Eskil heter de.
  Alla fem Värmlandsfår-lammen på samma bild: Emil, Erik, Emma, Elton och Eskil heter de. Foto: Veronica Sjöblom
 • Foto: Veronica Sjöblom
 • Två blivande föräldrar, grisarna Oscar och Klara, som väntar kultingar vilken dag som helst. Det gäller att vila upp sig innan.
  Två blivande föräldrar, grisarna Oscar och Klara, som väntar kultingar vilken dag som helst. Det gäller att vila upp sig innan. Foto: Veronica Sjöblom
 • Även tabacktorpsfåren har lammat, den första kom redan den 13 april.
  Även tabacktorpsfåren har lammat, den första kom redan den 13 april. Foto: Veronica Sjöblom
 • Det finns endast 87 individer av tabacktorpsfår i hela Sverige så betäckningen kan bli en avancerad historia och innebära långa resor över hela Sverige. Här får de mat av museibonden Pia Karlsson.
  Det finns endast 87 individer av tabacktorpsfår i hela Sverige så betäckningen kan bli en avancerad historia och innebära långa resor över hela Sverige. Här får de mat a… Foto: Veronica Sjöblom
 • Foto: Veronica Sjöblom
 • Killingen Edvin föddes den 27 april och sprider redan sötchock omkring sig. Alldeles snart får han en kompis när ytterligare en get ska killa.
  Killingen Edvin föddes den 27 april och sprider redan sötchock omkring sig. Alldeles snart får han en kompis när ytterligare en get ska killa. Foto: Veronica Sjöblom
 • Kaninerna ska också få ungar, men inte förrän till midsommar och där ska betäckningen ske inom kort.
  Kaninerna ska också få ungar, men inte förrän till midsommar och där ska betäckningen ske inom kort.

– De är jätteduktiga mammor och lätta att ha att göra med. De var flasklamm eftersom deras mamma inte hade något fungerande juver. Det slutade med att jag tog hem dem till mig och matade dem var fjärde timme på kvällar, nätter och helger. Så både jag och min man har suttit med de här i knät och tittat på tv om kvällarna, sedan följde de med hit till jobbet om dagarna.

Tur då att lammen börjar äta hö och gräs redan efter tre veckor.

Få får finns kvar

Även de ullkrulliga tabacktorpsfåren lammade för bara några veckor sedan och där heter den nya generationen Elva, Edda, Ettan, Ester, Elvira och Elsa. Eftersom det endast finns 87 individer av rasen i hela Sverige är det lite roddigare med betäckningen för att undvika inavel.

– Man kan säga att de är utrotningshotade. Det finns nio genbanker och då väljer man den bagge som står längst bort genetiskt, men det är unga individer man betäcker. Det kan bli en del långa resor runt om i Sverige, men de vi har här kommer från Ekshärad.

Två hönsmammor delar

I hönshuset finns en värmande historia där kycklingen som föddes vid påsk inte bara har en, utan två hönsmammor. Hönorna delade på ruvningen av ägget och har efter kläckningen fortsatt att dela på omsorgen av kycklingen.

– Om det är en tupp eller höna vet vi inte än.

Och fler ungar är på gång. Snart betäcks kaninerna och där väntas ungarna komma lagom till midsommar, grisarna får kultingar vilken dag som helst och ytterligare en get går i väntans tider.

Artikeltaggar

Djur och naturKarlstadKarlstads kommunMariebergsskogenMariebergsskogenNyheterPia Karlsson

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.