Hoppa till huvudinnehållet

Alla laddar för guldfest

Publicerad:
Så här såg det ut senast det begav sig med guldfest för Färjestad på Stora torget. Året var 2011 och nu planerar kommunen ett liknande firande om laget lyckas besegra Luleå på bortais.
Så här såg det ut senast det begav sig med guldfest för Färjestad på Stora torget. Året var 2011 och nu planerar kommunen ett liknande firande om laget lyckas besegra Luleå på bortais. Foto: Mikael Lindblom

Kommunen smider hemliga firarplaner och stadens krogar laddar för guldyra.

På torsdagskvällen har Färjestad chansen att bärga hem sitt tionde SM-guld om slutresultatet blir som alla vill och hoppas.

– Vi har fullbokat sedan flera dagar tillbaka, säger Sandra Myrin, restaurangchef på Pitchers.

Det var elva år sedan det senaste SM-guldet för ishockeyherrarna i Färjestad. Då vallfärdade tusentals fans till Stora torget för att fira sina hjältar och samma traditionsenliga upplägg smider Karlstads kommun planer på nu tillsammans med Färjestad.

– Det jag kan säga är att om det blir guld så blir det firande på Stora torget klockan 17 på fredagen, precis som tidigare guldår. Men exakta detaljer med uppträdande och vad som kommer att hända på scenen är hemligt än så länge. Men det finns planer och när vi väl vet hur det går i matchen kommer vi att kommunicera ut det och då är alla välkomna att fira på torget, säger Linda Olsson, kommunstrateg på Karlstads kommun.

Hoppas på glädje

Rent logistikmässigt kan det bli lite bökigt i samband med firandet då Karlstadsbuss stannar och kör många turer förbi torget.

– Säkerheten finns med i planen och Karlstadbuss kommer att informeras om den. Vi hoppas och tror att de flesta i så fall har överseende med att det kan bli lite rörigt med busstrafiken på fredagseftermiddagen. Det är en kortare tid det handlar om och vi hoppas att de allra flesta bara ska känna glädje.

Färjestad har själva försökt att få till en publikvisning av torsdagens match i Löfbergs arena, men på grund av ett sedan långt tidigare bokat event stöp de planerna.

– Vi har vänt på varenda sten, men kommer tyvärr fram till att vi inte kommer att kunna lösa ett godtagbart arrangemang. Jättetråkigt, men den här gången löser vi det inte. Vi hade inget annat önskat än att välkomna alla fantastiska supportrar en sista gång den här säsongen, säger Helén Högberg, kommersiell chef, i ett uttalande på klubbens hemsida.

På Pitchers laddas det för fullt inför torsdagskvällen och resten av helgen. Extrapersonal har ringts in och festvåningen öppnas upp med extra sittplatser för att kunna se matchen på storskärm.
På Pitchers laddas det för fullt inför torsdagskvällen och resten av helgen. Extrapersonal har ringts in och festvåningen öppnas upp med extra sittplatser för att kunna se matchen på storskärm. Foto: Lisa Olaison

Men matchen visas på flera krogar runt om i stan. Olssons Bazar kör en storskärm utomhus med 800 sittplatser, men har utrymme för totalt 2 000–3 000 personer – precis som under fotbolls-VM 2018. Även O'Learys och Pitchers visar matchen, om än inomhus.

– Vi har fullbokat i restaurangen sedan flera dagar tillbaka. Därför öppnar vi även vår festvåning med cirka 200 platser där vi också visar matchen, en biosittning med stolar på rad vända mot en storskärm och det finns bar. Det kan bli att vi får till ytterligare platser, men där blir det drop-in så folk får lite valmöjligheter, säger Sandra Myrin, restaurangchef på Pitchers.

"Laddar som bara den"

I restaurangen finns 150 sittplatser för matgäster som bokades i förtid av hoppfulla hockeyfans och matchen visas där på storbilds-tv.

– Det har räddat oss eftersom vi håller på och renoverar vår uteservering just nu och då har den varit stängd ett tag. Vi laddar som bara den inför torsdag nu. Det är snabba puckar och så fort jag visste att det skulle bli en sjunde finalmatch började jag ringa in extrapersonal, alla som jag kan få tag på.

Extraöppet med dj

Det har varit bra tryck på gäster under samtliga slutspelsmatcher, borta- som hemmamatch.

– Det är väldigt spännande och jag tycker det är otippade lag som möts i finalen, båda känns väldigt taggade för seger. Jag var inställd på seger för Luleå, men nu säger magkänslan att Färjestad tar det. Blir det guld håller vi extraöppet med dj på torsdagen och på fredag har vi nattklubb som vanligt för de som vill fira guldet ännu mer efter kommunens firande på torget.

Färjestads SM-guld

Nio gånger tidigare har Färjestads herrar tagit SM-guld: 1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002, 2006, 2009, 2011.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrHelén HögbergIshockeyKarlstadKarlstadsbussLinda OlssonLöfbergs ArenaLuleåNyheterO'learysOlssons BazarPitcher'sSandra MyrinSHLSportStora torget

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.