Hoppa till huvudinnehållet

Sara Gunnarsson: ”Dags att agera för klimatet”

Publicerad:
Floden Yamuna i New Delhi har helt torkat ut på grund av den extrema värmen som varit i Indien under den senaste tiden.
Floden Yamuna i New Delhi har helt torkat ut på grund av den extrema värmen som varit i Indien under den senaste tiden. Foto: Manish Swarup

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. De beslut som vi fattar i dag, kommer inte bara påverka oss själva, utan många generationer framöver. Hotet mot framtida generationer har aldrig varit så tydligt som nu. Det är dags att agera för vår gemensamma framtid.

Det har under de senaste veckorna rapporterats om en otrolig värme som spritt sig över Indien. En hetta på närmare 50 grader som slagit ut ett helt land. Många människor har redan dött och städerna står stilla. I denna värme är det bara överlevnad som alla tänker på. I andra länder rapporteras det om svåra översvämningar och skyfall som inte verkar vilja ta slut. Den globala uppvärmningen och dess effekter gör sig på nytt synlig och dess framfart är brutal.

Orsaken till klimatkrisen är knappast diskuterbar, den är orsakad av oss människor och vårt sätt att leva. Vår bristande respekt för vår jord och våra resurser. Det är lätt att hamna i ett resonemang där man beskyller dåtiden, men vi lever i nuet och måste blicka framåt. Klimatfrågan är ingen ”quick fix” även om man skulle önska det. Nej, det är bara något som måste hanteras här och nu och framåt.

För att vända den negativa spiralen krävs det därför ett helhetsperspektiv. En klimatpolitik som är baserad på sunt förnuft och där individens eget ansvar och företagens innovation och utveckling får stå i centrum. Där klimatpolitik inte är motsatsen till tillväxt – utan där klimatpolitiken snarare går hand i hand med tillväxten. Företag och medborgare ska gynnas av en grön positiv omställning och de som håller på med ett gammalt och förlegat system, också ska ”betala” för det.

Det krävs en systemförändring där både företag och medborgare är med för att främja framtiden för kommande generationer.

Idén om att ensam stark måste också brytas ut till förståelsen av frihandel och internationella relationer. Där man förstår att hållbar handel kommer genom konsumentmakt – där krav ställs på företag och andra att ta sitt ansvar. Gemenskap genom EU och andra samarbetsorgan för att förhindra framtida katastrofer.

Vi måste också återfå vår respekt för naturen. Problem vi själva skapat kan inte lösas genom att bryta ny fysisk mark, utan vi måste klara av att lösa det själva. Det är inte omöjligt om vi sätter vår tilltro till forskningen och företagens innovationskraft.

Så, det är dags att agera. För framtiden och för våra kommande generationer.

Artikeltaggar

EUIndienKlimatLedareMiljöPolitikVärmebölja