Högtryck på krogen har lett till personalbrist

Publicerad:
"Jag har själv burit tallrikar", säger Mattias Nord, vd på Karlstad CCC, om personalbrist i och med uppsvinget efter pandemin. Foto: Charlotte Brunmark

Från ett mer eller mindre näringsförbud till vad som kan liknas vid ett kosläpp i nöjesbranschen. Efter pandemin verkar suget efter att gå ut och förlusta sig stort, men restauranger och arrangörer vittnar om svårigheterna med bemanning.

– Det är full fart nu, men en stor utmaning att hitta personal, säger Mattias Nord, vd på Karlstad CCC.

På skärmen i entrén flimrar kommande evenemang förbi och i salen bredvid dukas det upp till mässa för grossister. Verksamheten på Karlstad CCC är som natt och dag jämfört med hur det såg ut för bara några månader sedan.

– Jag tänker på när två i Galenskaparna skulle ha ett evenemang här i mars. Visst, de är jättebra, men biljettförsäljningen var helt över förväntan när 1200 biljetter såldes. Vår första after work sen, innebar 50% mer försäljning än vad vi brukar ha. Det var rekord utan dess like, berättar Mattias Nord.

Bygger på evenemang

Han är lättad över att det äntligen går att anordna kongresser, konferenser och olika arrangemang igen.

– Vår kärnverksamhet bygger på stora evenemang och under pandemin hade vi i princip ett näringsförbud. Vi har kämpat med att behålla så många av vår fasta personal som möjligt, men i två vågor har vi fått säga upp folk. All extrapersonal fick gå på dagen.

Mattias Nord menar att man fått leta arbetsuppgifter till den fasta personalen, vilket inte alltid har varit lätt.

– Jag tänker på det psykosociala perspektivet, hur tärande det har varit för personalen att vara permitterad eller inte jobba med det man är anställd för att jobba med. Det är stor skillnad nu.

Ringlistan borta

För att klara "normal arbetsbelastning", har Karlstad CCC haft en ringlista på cirka 300 personer. I och med pandemin försvann 90 % av den extrapersonalen, som nu har gått vidare till andra branscher. Ekvationen nu är därför svår att få ihop – särskilt när alla är i behov av kockar, servitriser och timanställda.

– Ta Löfbergs arena, som under en hockeykväll behöver mycket hjälp. Vi konkurrerar om samma folk.

Hur löser ni det?

– Ja, jag har själv burit tallrikar när vi inte haft nog om folk. Att hoppa in som kock kan jag inte, men visst kan man hjälpa till i köket och lägga upp mat. Utöver det jagar vi folk, via sociala medier och annonsering. Och vi frågar folk om de vet någon som vill hoppa in och jobba, säger Mattias Nord.

"Hemsk situation"

Svårigheten med att hitta personal, håller Christer Arnesson på restaurangen Tryckeriet med om. Här upplever man ett problem i att det dessutom blir allt svårare att hitta rätt personal.

– Det är hemskt. Ungdomarna i dag kanske har det lite för bra och behöver inte jobba. Vissa kvällar får vi stänga avdelningar för att klara trycket, berättar han.

Men hellre svårt att hitta personal än att gå tillbaka till hur det var för ett år sedan, erkänner Christer Arnesson:

– Det är fantastiskt bra, även om den yngre generationen kanske inte verkar vara så sugna på att jobba.

Artikeltaggar

Christer ArnessonKarlstadKarlstad CCCKrogarMattias NordNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare