Konstgalleri i gamla konditoriet

Konst
PUBLICERAD:
Maria Östby håller som bäst på att ställa i ordning och hänga upp all konst på väggarna i Galleri M – galleri & event. På lördag är det invigning av lokalerna där Hanna Larssons konditori tidigare huserade.
Foto: Veronica Sjöblom
Nu blir det andra bullar i Hanna Larssons konditoris gamla lokaler på Herrhagen.
På lördag är det invigning av Galleri M – galleri och event, som rivstartar med en samlingsutställning med drygt 20 konstnärer.
– Jag vill skapa en mötesplats för människor, alla ska känna sig välkomna här, säger den nyblivna galleristen Maria Östby.

Den klassiska "Hanna Larsson"-skylten är nedtagen och i de stora glasfönstren till det gamla konditoriet står nu tavlor uppradade i stället för bakverk.

Kvinnan bakom satsningen är Maria Östby, som sedan tidigare driver två företag och har arrangerat bland annat alkoholfria afterworks och klubbar i Karlstad. Nu har hon storslagna planer även för sitt nya, egna ställe.

– Det är ett galleri i grunden, men det ska vara ett omhändertagande ställe för människor. Här kan man ta en kopp kaffe och bara slå sig ner. Det ska finnas något för alla, säger Maria Östby.

Yoga och föreläsare

Hon har redan hunnit inreda ett rum för healingmassage där kunder kan boka tid, snart drar även yoga-kvällarna i gång och förhoppningen är att kunna bjuda in intressanta föreläsare längre fram. Det ska också finnas en butiksdel där hantverk, böcker och smycken ska samsas om utrymmet.

– Folk ska kunna hyra in sig här för att marknadsföra sig själva eller företag som vill visa upp sig. Min drivkraft är att folk ska våga göra saker. De stannar på jobb de inte trivs med för länge och blir sjukskrivna. Jag älskar att hjälpa andra framåt, jag vill inte att någon ska må dåligt så jag är väl en "Rädda världen-männisch", skrattar hon.

Skapa nya möten

Maria Östby har letat ett tag efter en egen lokal där hon ska kunna kombinera sina företag med att hjälpa andra och skapa en mötesplats.

– Det gick jättefort och blev klart ganska nyligen, jag vill verkligen bo in mig här nu. Det kommer bli olika event hela tiden, men jag har inga "normala öppettider", utan skriver vad som är på gång i mina sociala medier.

I ett hörn av galleriet hänger även Maria Östbys egna tavlor.
Foto: Veronica Sjöblom

På lördag stundar invigning för galleriet och den allra första vernissagen.

– Några av konstnärerna är på plats då. En del har jag letat upp aktivt, andra har hört av sig direkt till mig och vill ställa ut. Sedan är planen att konsten hänger kvar i ungefär en månad innan det är dags för nästa utställning.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.