Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat med Helena Vermcrantz: Spänning på hög nivå

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hillary Clinton har skrivit en politisk thriller tillsammans med den kanadensiska deckarförfattaren Louise Penny, I terrorns grepp. Jag läser gärna Louise Pennys deckare om den sympatiske kommissarien Armand Gamache, så jag blev nyfiken.

Vilka skäl Hillary Clinton än haft till att skriva boken, sitter hon onekligen inne med kännedom om politikens villkor, om de människor som styr våra liv, och pågående konflikter. Hennes porträtt av president Dunn (Trump) och president Ivanov (Putin) är inte snälla och hon har ju träffat båda!

Boken skrevs 2020, alltså innan Joe Biden blev vald men säkert har många av hans närmaste medhjälpare stått modell för några av gestalterna och även andra höga politiker bör kunna kännas igen, liksom tonen och rutinerna i Vita huset.

 Hillary Rodham Clinton.
Hillary Rodham Clinton. Foto: Michel Euler

I boken har det just varit val i USA och den nyvalde presidenten Douglas Williams har utsett sin närmaste konkurrent i valet till utrikesminister, Ellen Adams, som är bokens huvudperson. Nu är hon precis hemkommen till Washington efter att ha misslyckats i sitt första uppdrag, i Sydkorea. Det var presidentens avsikt att hon skulle misslyckas så att han ganska omgående skulle kunna ge henne sparken, men tre förfärliga bombdåd i Europa kommer emellan och han måste tänka om.

Detta har blivit en rafflande historia med snabbt förlopp. För att avvärja ännu värre katastrofer skickas Ellen kors och tvärs mellan USA, Iran, Pakistan, Afghanistan och Ryssland med Air Force 3, oftast på eget initiativ. Samtidigt försöker man utreda vilka inom presidentens närmsta krets som samarbetar med fienden.

Boken är spännande och fartfylld och det är lite kul att veta att författaren sitter inne med så mycket intern information om hur beslut tas i USA:s högsta krets.

Victor Pavic Lundbergs första roman, Den som överlever, är en trevlig överraskning. Spännande, underhållande och lite annorlunda. Författaren är journalist på Aftonbladet och man får verkligen en inblick i livet på en tidningsredaktion i boken. Hotet om besparingar ligger hela tiden över den erfarne redaktionschefen Sigge. Huvudpersoner i berättelsen är det mycket omaka radarparet Danijela Mirkovic och Loa Bergman, båda tidigare tidningens stjärnreportrar.

Victor Pavic Lundberg.
Victor Pavic Lundberg. Foto: Thron Ullberg

Pavic Lundberg bygger redan från början upp en spänning kring sina huvudgestalter. Varför har de blivit sådana ovänner, varför är Danijela förvisad till nyhetsdesken och varför har Loa varit sjukskriven ett helt år?

Allt började med flygplanskraschen på Medborgarplatsen i Stockholm strax före julen 2000. Då 119 personer dog. Nu har det gått tjugo år sedan katastrofen och Sigge föreslår att Loa ska skriva något inför den stundande årsdagen. Loa måste börja prestera igen, men det tar emot, han har fortfarande inte återhämtat sig. Danijela däremot är något på spåret, fast hon är strängt förbjuden att befatta sig med ämnet.

Fakta

Titel: I terrorns grepp

Författare: Hillary Rodham Clinton och Louise Penny

Översättare: Mia Gahne

Förlag: Bokfabriken

Titel: Den som överlever

Författare: Victor Pavic Lundberg

Förlag: Albert Bonniers

Artikeltaggar

Hillary ClintonLitteraturLouise PennyNöje/KulturPolitikUSA