Hoppa till huvudinnehållet

Skogen förenar vännerna i konsten

Publicerad:
Vännerna Erika Broman och Annica Berglund ställer ut på Galleri Konst i Karlstad med vernissage på fredag. Den röda tråden bland deras verk är naturen som de båda tycker mycket om och visar olika sidor av i sin konst.
Vännerna Erika Broman och Annica Berglund ställer ut på Galleri Konst i Karlstad med vernissage på fredag. Den röda tråden bland deras verk är naturen som de båda tycker mycket om och visar olika sidor av i sin konst. Foto: Veronica Sjöblom

Konstnärerna Erika Broman och Annica Berglund har varit vänner i 15 år, men nu är första gången de ställer ut tillsammans. På fredag är det vernissage på Galleri Konst i Karlstad.

– Vi stöttar och hjälper varandra i den konstnärliga processen om man kört fast, säger Annica Berglund.

Karlstads-Tidningen träffar Erika Broman och Annica Berglund när de är i full gång med att ställa och hänga i ordning sin konst i Kikas lokaler på Kungsgatan.

Det är första gången de ställer ut tillsammans, även om de tidigare haft projekt ihop och varit med på samlingsutställningar tillsammans med andra.

De två vännerna har egna uttryck och använder sig av olika material, där Annica Berglund visar stora fotografier i kombination med grafik och en hel del glaskonst och Erika Broman jobbar med textilier på olika sätt.

– Vi ligger ganska långt ifrån varandra materialmässigt, ändå så tänker vi åt samma håll men parallellt, berättar Erika.

– Men vi är också lika, vi båda jobbar med bilder och tredimensionellt, fyller Annica i.

Gamla träd

Inför den aktuella utställningen försökte de hitta en gemensam nämnare – och det blev skogen och naturen där de båda finner kraft och inspiration till sitt konstnärskap.

– Skogen betyder mycket för oss båda. För mig är det en trygg och lugn plats, jag är ofta ute och går i skogen. Jag plockar med mig mossor hem eller så fastnar en bild i huvudet som filtreras och blir ett porträtt. Även möten med människor, känslor och stämningar bakas ihop, säger Erika Broman och Annica Berglund fortsätter:

– För mig är det inte lugnet i första hand utan mer en plats som jag är fascinerad av. Gamla träd som stått där i flera hundra år tycker jag mycket om.

Fönster av verkligheten

Annica Berglund fick för några år sedan ett resestipendium och besökte Portugal innan pandemin stängde ner världen. Där tog hon bilder som nu finns i de nya verken.

– Det har mognat under den här tiden, allt blir inte något på en gång utan det kan gå ett tag innan det blir till konst. Här är två världar som möts där den utskurna delen är som ett fönster av verkligheten. Tillsammans bildar de en bild, två sidor av en värld.

Utställningen pågår till och med den 14 maj.

  • Annica Berglund och Erika Broman har varit vänner i 15 år.
    Annica Berglund och Erika Broman har varit vänner i 15 år. Foto: Veronica Sjöblom
  • Erika Bromans textiltavlor där ett självporträtt finns med och ett är inspirerat av modellen Twiggy. "Djur och människor har jag alltid med mig", säger hon.
    Erika Bromans textiltavlor där ett självporträtt finns med och ett är inspirerat av modellen Twiggy. "Djur och människor har jag alltid med mig", säger hon. Foto: Veronica Sjöblom
  • Annica Berglund har förutom sin glaskonst även med stora fotografier som hon tog under en stipendieresa till Portugal. I fotografierna finns en bit utskuren där det i stället är en grafikbild.
    Annica Berglund har förutom sin glaskonst även med stora fotografier som hon tog under en stipendieresa till Portugal. I fotografierna finns en bit utskuren där det i st… Foto: Veronica Sjöblom

Artikeltaggar

Annica BerglundErika BromanKarlstadKonst i KarlstadNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.