När nålar och stick blir ett trauma

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Undersköterskan Susanne Björkegren är van att handskas med barn, och vuxna, som upplever obehag inför sprutor och stick.
Foto: Britta Staake
När vaccinationerna mot covid-19 startade stod folk i kö för att snabbt få sitt vaccin. Men för en stor grupp är nålstick förenat med trauma.
Många tycker att det är obehagligt att ta sprutor och att lämna blodprov.

Det finns flera saker man kan göra för att bättre klara av situationer med nålstick. Även närstående kan ge stöd på olika sätt.

– Barn som är riktigt stickrädda kan få hjälp på lekterapin, säger Susanne Björkegren, undersköterska vid provtagningen på kliniskt kemiskt laboratorium vid Centralsjukhuset i Karlstad. Det brukar vara kö till lekterapin för den här sortens rädsla.

Hon har arbetat på provtagningen sedan 1996 och träffat många som är rädda för sticken.

– När det gäller barn brukar det börja när de är i åldern att de kan uttrycka sig, runt tre-fyra år.

Leka och testa

Genom lekterapin kan barnen få träning innan sticken. De kan komma på studiebesök till provtagningen, provsitta stolen och träffa personalen. Det kan behövas flera besök där barnen tränar i små steg.

– Det finns också bedövande kräm och ett plåster som man kan köpa receptfritt på apoteket. Det sätter man på en timme innan, säger Susanne Björkegren.

Som personal betonar hon vikten av att ta det lugnt när ett barn kommer in.

– Jag frågar om ålder, visar grejer, telefoner och berättar att de kan få titta på film, de bestämmer själva. Det är inte säkert att jag kan sticka första gången. Är det någon som har det riktigt jobbigt kan vi sitta en timme utan att ta provet.

Många rädda vuxna

Om föräldrar eller vårdnadshavare själva tycker att sticken är obehagliga kan barnen påverkas. Det gäller även de som kommer in och säger ”det här kommer aldrig att gå”. Det är inte heller ovanligt att vuxna är rädda för sprutor och stick.

– Jag brukar scanna av och ser om det är någon som inte tycker om detta. När det gäller vuxna handlar det ofta om någon som haft en obehaglig upplevelse som barn. Sjukvården då var inte alltid som den är nu.

Ett färgglatt stasband piggar upp stämningen lite grann. Men att undvika att titta underlättar för den som är rädd.
Foto: Britta Staake

Susanne Björkegren ger också andra tips som att man kan be att få ligga ned och använda värmekuddar.

– Det är viktigt att man berättar för oss om man är rädd. Då kan vi prata lugnt och skapa ett förtroende. Det är också många vuxna som använder plåster.

En del reagerar inte främst på sticket utan upplever ett obehag av känslan att ”någon tar något” ifrån en, andra tycker illa om beröringen.

– Detta kan bero på olika diagnoser. Personer kan också ha olika smärttröskel.

Hos en del kan rädslan bli så stor att den blir en fobi. Det kan visa sig genom att man undviker blodprov, sprutor eller vaccinationer trots att de är viktiga. Man blundar när man ser sprutor på bild eller på film och tycker att det är jobbigt när andra pratar om sprutor och nålstick.

KBT mot fobi

Fobi för nålstick brukar behandlas med kognitiv beteendeterapi, KBT. Under behandlingen får man då långsamt vänja dig vid sprutor och nålar. På så sätt tränas man på att sluta förknippa sprutor med fara.

När det hela väl är över ser Susanne Björkegren glädjen, patienten är nöjd över att ha klarat av situationen.

– Det är en skön känsla när man ser framstegen. Från att ha suttit och förberett någon en timme kan det nästa gång räcka med 45 minuter för att sedan hamna på en halvtimme. Den som tycker att det är obehagligt ska försöka att inte tänka för mycket. Det som någon upplever som en liten bagatell kan för den rädde framstå som megastort.

Efter sticket får barnen välja något ur presentskåpet.
Foto: Britta Staake

Solveig Nyberg är lekterapeut vid lekterapin på CSK. Här kan barn få hjälp med sin rädsla, men man behandlar inte fobier.

– Vi har bara resurser att ta emot ett begränsat antal barn och prioriterar dem som är i behov av fortsatt vård och behandling, långtidssjuka som behöver regelbundna besök.

Här handlar det om att lägga sig på en nivå som barnet förstår.

– Vi är pedagoger och tar inga prover. Men genom att visa bilder, låta barnen testa salvan och tvätta huden kan vi förbereda dem inför proverna. Vi har också möjlighet att visa dem ”riktiga” saker.

Som exempel kan barnen få testa bedövningsplåstret och sedan kanske picka med en blyertspenna för att känna effekten.

– Det hela är en process där vi sakta närmar oss labbet genom att gå igenom olika delar såsom salvan, stasbandet och nålen. En del barn kan tycka att det tas mycket blod och då häller vi upp mängden från ett provrör i ett dricksglas för att visa mängden.

Solveig Nyberg ger också tips om hur man kan förbereda barnen i hemmet.

– Man kan träna avslappning, göra andningsövningar och göra sjukvårdslekar i olika moment. Det finns mycket information på nätet, till exempel på 1177.

Tips inför sticket

Berätta för vårdpersonalen hur du känner

Börja med att erkänna för dig själv och andra att du är rädd

Innan du ska få ett nålstick är det bra att vara utvilad

Se till att äta och dricka ordentligt innan. Det gäller dock inte om du har fått instruktion om att inte äta eller dricka inför nålsticket

Använd bedövande kräm eller plåster

Du kan be om att få ligga ner om du blir yr eller svimfärdig av att se nålar eller blod.

Att slappna av i armen gör att det känns mindre när du får sticket

Skaka armen lätt innan så du känner att den är avslappnad. Sitt bekvämt med båda fötterna i golvet. Luta dig bakåt så att du får stöd, till exempel mot stolsryggen om du sitter på en stol. Låt armen hänga eller ligga avslappnat i ditt knä. Ta ett andetag och andas ut och känn axlarna falla ned

Sök vård om du känner att du inte kan hantera din spruträdsla och den hindrar dig i ditt liv.

Källa: Region Värmland

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.