Hoppa till huvudinnehållet

Maria Bäcklund: ”Att hitta tillbaka till läslusten”

Publicerad:
”Dessa förändringar har gjort att jag tvingats komma in i boken jag läser och det har i sin tur lett till att jag gått och lagt mig tidigare på kvällen för att hinna läsa innan jag ska sova”, skriver Maria Bäcklund.
”Dessa förändringar har gjort att jag tvingats komma in i boken jag läser och det har i sin tur lett till att jag gått och lagt mig tidigare på kvällen för att hinna läsa innan jag ska sova”, skriver Maria Bäcklund. Foto: Paul Wennerholm/TT

Jag älskar att läsa och har gjort så sedan jag var barn. Det är så härligt att helt försvinna in i en annan värld och utnyttja varje tillfälle som ges till att läsa några sidor i boken bara för att jag måste få veta hur berättelsen kommer utveckla sig. Jag kan absolut finna nöje i att plöja en serie på valfri streamingtjänst, men det är något särskilt att inte matas med färdiga röster och bilder utan att få bygga upp hela världen inuti sitt huvud.

Med detta i åtanke är det ju lätt att tro att jag aldrig skulle missa ett tillfälle att läsa några sidor i en bok. Visst stämmer det stundtals, men lika ofta är jag urdålig på att utnyttja lästillfällen. Det går i perioder och det är lika svårt varje gång jag försöker komma tillbaka in i läsflowet. Jag kan påbörja bok efter bok utan att komma in i det. Även den lättsammaste lilla bagatell känns som en svårgenomtränglig tegelsten.

Jag har testat alla möjliga metoder för att hitta tillbaka till läsningen. Ofta tar jag till en serieroman för att snabbt kunna känna att jag slutfört något. Kanske följer jag upp med en ungdomsroman med högt tempo och vips så har jag läst ut två böcker och läsflowet är där. Vanan att läsa har kommit av sig själv.

En annan metod tog jag till förra året. Då hade jag som mål att ha läst 30 böcker när året var slut. Lite drygt två böcker i månaden kändes som ett helt rimligt mål. Det fungerade bra som morot och jag låg före tidsplanen ganska länge. Med 27 lästa böcker såg jag ut att kunna ro det i land, men i slutet av året krisade det i privatlivet och då tappade jag läsningen helt. Efter det har jag haft svårt att hitta tillbaka igen. Jag har låtit blicken svepa över mina välfyllda bokhyllor och sett mängder av böcker jag vill läsa, men när jag väl försökt hitta någon att börja med så har ingen tilltalat mig.

När ingen av mina tidigare metoder fungerade insåg jag att jag måste hitta en ny strategi. Jag bara bestämmer tillfällen när jag måste läsa i en bok. De veckor jag inte har barn och alltså saknar middagssällskap så har jag bestämt att en bok ska vara mitt sällskap. Jag åker buss tre mil till jobbet. Då är det alldeles utmärkt att passa på att läsa bok och numera har jag inget val. Dessa förändringar har gjort att jag tvingats komma in i boken jag läser och det har i sin tur lett till att jag gått och lagt mig tidigare på kvällen för att hinna läsa innan jag ska sova. Läsflowet är på plats igen! Hur länge det stannar den här gången är det ingen som vet, men jag har i alla fall utökat min verktygslåda för att hitta det. Kanske kan något av verktygen hjälpa dig att hitta ditt läsflow igen!

Artikeltaggar

Karlstads kommunKrönikor

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.