Hoppa till huvudinnehållet

Veckans bilder: Vad hände med flaggorna på gamla bilder?

Publicerad:
Värmlandsutställningen år 1929 i Klara. Det stora utställningsområdet sträckte sig från Våxnäsparken och bortåt nuvarande NWT-huset. Utställningen lockade 10 000-tals besökare.
Värmlandsutställningen år 1929 i Klara. Det stora utställningsområdet sträckte sig från Våxnäsparken och bortåt nuvarande NWT-huset. Utställningen lockade 10 000-tals besökare. Foto: Dan Gunner

Vajade gul-blåa fanor på flaggstängerna förr? För inte sällan, som på bilderna du ser här, så ser den svenska flaggan nästan ut som den finska på äldre fotografier.

Demonstrationståg på Stora torget, årtal okänt. Till höger en av torgets två taxistationer.
Demonstrationståg på Stora torget, årtal okänt. Till höger en av torgets två taxistationer. Foto: Dan Gunner

Orsaken till detta heter ortokromatisk film. Den är känslig för blått och grönt ljus och mindre känslig för gult och rött ljus. Därför blev den blåa färgen ljusare än den gula. Den pankromatiska filmen, som ersatte den ortokromatiska, är lika känslig för alla färger.

Nationell demonstration med bland annat förbundet SNF, en högerradikal och pronazistisk rörelse, vid Herrhagstorget i slutet av 1930-talet.
Nationell demonstration med bland annat förbundet SNF, en högerradikal och pronazistisk rörelse, vid Herrhagstorget i slutet av 1930-talet. Foto: Dan Gunner

Artikeltaggar

FotograferingKarlstadLokalhistoriaMeraVeckans bild

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.