Hoppa till huvudinnehållet

Radhushönorna lever i ett paradis i Skoghall

Publicerad:
"Egentligen är vi noviser, men vi har lärt oss mer och mer om hur det är att ha höns", säger Carola och Christian Stark.
"Egentligen är vi noviser, men vi har lärt oss mer och mer om hur det är att ha höns", säger Carola och Christian Stark. Foto: Charlotte Brunmark

De hade egentligen tänkt lägga pengar på bröllopsresa – men mitt i pandemin kändes det bättre att satsa pengar på att bygga ett rejält hönshus. I ett radhusområde i Skoghall bor och frodas nu åtta hönor hemma hos Carola och Christian Stark.

– Vi gifte oss i trädgården bland hönorna, säger Carola Stark.

Maräng, Lilla grå, Barbro, Biggan och Astrid. Det är några av karaktärerna man möter på en bakgård i Skoghall. Det känns lite konstigt först att här skulle bo hönor, men när man ser den rymliga inhägnaden känns allt så självklart.

– Christian var lite skeptisk först, men sen sa han ja till hönor. Jag hade blivit inspirerad av Mandelmanns. Vi odlar potatis, lök och morötter, och är nu självförsörjande på ägg, berättar Carola Stark, medan hon strör ut lite mat till de hungriga och nyfikna hönsen.

– De är väldigt tama av sig, men det är nog för att vi umgås mycket med dem. De är riktiga personligheter allihop.

Att gå ut i den natursköna inhägnaden och sätta sig framför hönshuset ger både Carola och Christian Stark ro i själen efter en stressig dag.

– Man kopplar av här, och nu kommer ju en fin årstid, säger Christian Stark.

En salig äggblandning.
En salig äggblandning. Foto: Charlotte Brunmark

Kycklingar på gång

Just nu ruvar två av hönorna ägg inne i hönshuset, och om bara någon vecka kläcks kycklingar.

– Vi har tagit brädor och sånt som blivit över och byggt hönshuset. De enda vi hade gjort i byggväg innan var att tapetsera, så vi har fått testa oss fram, berätta han.

– Ja, egentligen är vi noviser. Vi har en person som kan hönor som hjälper oss om vi undrar på något. Men nu märker vi att vi lärt oss mer och mer, och kan svara på frågor som andra har. Det är kul, säger Carola Stark.

Ingen tupp

Att de är djurvänner båda två råder det inga tvivel om. Med en inhägnad som skulle räcka för en mindre häst, lever hönorna i ett paradis.

– Grannarna har varit väldigt nyfikna och positiva, och någon har frågat om vi inte kan skaffa en tupp också. Men det ska vi inte, den skulle gala högt så att det hörs över hela Skoghall, skrattar Christian Stark.

På påskbordet blir det som sig bör mycket ägg. Och ägg är såklart den givna gå-bort-presenten, bekräftar husse:

– Vi ger alltid bort ägg om vi ska någonstans. Det blir en annan smak på dem. De är från lyckliga hönor!

En salig äggblandning.
En salig äggblandning. Foto: Charlotte Brunmark

Artikeltaggar

Djur och naturFritid och livsstilHammaröSkoghall

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.