Sara Gunnarsson: ”Ny start för Liberalerna”

Ledare
PUBLICERAD:
"En sympatisk person som inte drar sig för att tycka och tänka till kring svåra politiska frågor", skriver Sara Gunnarsson om Johan Pehrson (L).
Foto: Paul Wennerholm/TT
Under parollen ”Ny start för Sverige” har Liberalerna försökt få till ett lyft i opinionen. Men lyftet har uteblivit och parollen bytts ut till ”Ny start för Liberalerna”. I förra veckan lämnade nämligen Liberalernas Nyamko Sabuni rollen som partiledare, med endast 5 månader kvar till valet.

Det var i juli för tre år sedan som Nyamko valdes till ny partiledare för Liberalerna. Jag var själv ett av ombuden som med stor framtidstro valde henne. Både Januariöverenskommelsen och partiledarstriden hade skapat splittring i partiet, men jag trodde ändå Nyamko kunde bli vår enande kraft. Jag minns att jag min ledare då, skrev att Nyamko i sitt installationstal sa att de liberala fienderna ”De fanns varken i det egna partiet eller i de andra partierna, utan det är de stora samhällsproblemen som direkt eller indirekt leder till människors ofrihet.” Fina ord för stunden, men så blev det inte. Nej, för splittringen satt fast som i en cementklump. Även om hon försökt bila upp den vid ett flertal tillfällen. Hos vissa satt den bara för hårt.

Det är såklart inte endast Nyamkos fel att splittringen varit så påtaglig. Men försöken att lösa den har inte känts prioriterat. Nyamko valde under sin tid som partiledare att satsa på ”Ny start för Sverige”. Det togs fram reformer och politiska förslag som aldrig förr. Under hennes ledning gjorde även Liberalerna upp med Januariöverenskommelsen och återgick till det borgerliga blocket. Ett mycket bra reformarbete, men som tyvärr drunknade i diskussioner om ”röda linjer” mot Sverigedemokraterna. Röda linjer som borde vara lätta att svara på för ett liberalt parti, men som jag upplevde att Nyamko svävade runt.

Att splittringen visats utåt och att vi i vissa vitala frågor för ett liberalt parti upplevts otydliga, tror jag är grunden till Liberalernas låga opinionsläge. Väljarna vill se ett tydligt ledarskap, inte internt tjafs.

Nu är Johan Pehrson ny partiledare för Liberalerna. En sympatisk person som inte drar sig för att tycka och tänka till kring svåra politiska frågor. Jag skulle också vilja beskriva Johan som Nyamko 2.0 politiskt. Om många tyckte Nyamko var för ”högerliberal”, då är Johan ännu lite längre ut till höger. Johan har även deklarerat att lagd politik ligger, så där lär vi inte se någon politisk skillnad.

Det jag hoppas på som medlem, är att Johan tar med sina 20 år av partipolitisk erfarenhet, bland annat som partisekreterare, och på ett tydligt sätt markerar för medlemmarna att han finns här för oss. Att förankring är viktigt och att sprickan ska slutas. Att han som partiledare är tillgänglig för medlemmarna och tar sig tid att svara på våra frågor.

Jag tror Johan är rätt person att lyfta oss till minst fyra procent. Känslan är god och hoppet är stort! Det ska dock sägas att en partiledare bara är en person. Man vinner val när alla ställer upp och kämpar. Tillsammans för en "Ny start för Sverige”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.