Fredrik och hans gäng fixar vårfint i trädgårdarna

Mera
PUBLICERAD:
I en trädgård på Sommarro gör Gräsdalens service vårfint på tomten och går loss med röjsågarna på ett par buskar.
Foto: Veronica Sjöblom
– Ja, det var Fredrik på Gräsdalens service... Nämen tjeenaröö!
Ännu en stamkund ringer och vill ha hjälp i sin trädgård.
Det är vår och för Fredrik Jansson och hans medarbetare börjar nu en intensiv högsäsong där mycket ska hinnas med på kort tid.
Och telefonen den ringer konstant.

Även om det kanske är svårt att tro just den här kyliga aprilveckan så är det vår. I alla fall enligt Fredrik Jansson. Han är vd för Gräsdalens service och den här veckan har han kallat in säsongsarbetarna för att dra i gång högsäsongen på firman.

Många kundsamtal per dag blir det för vd:n Fredrik Jansson nu när våren är i antågande. Här på kontoret som naturligtvis ligger i Gräsdalen.
Foto: Veronica Sjöblom

Kunderna är många och det är mycket de vill ha hjälp med i sina trädgårdar. Det är allt från plattsättning, buskklippning till trädbeskärning och ogräsbekämpning. En del markarbeten är redan inbokade sedan tidigare.

– Det märktes under pandemin att folk var hemma mer och ville fixa och göra fint i sin utemiljö, för då var det nästan för mycket för oss att göra, skrattar Fredrik Jansson.

Bytte bransch

Han tog över företaget under hösten 2019, efter sin pappa, Kenneth Jansson, som ville gå i pension och hade drivit firman sedan 1990-talet. Då hade Fredrik en lång karriär inom dagligvaruhandeln bakom sig och drivit egen butik, men hade precis sagt upp sig efter en omorganisation när frågan kom.

– Jag har aldrig ångrat att jag sa ja och bytte bransch. Jag har alltid sommarjobbat här och hjälpt till med snöröjningen på vintrarna. Ingen dag är den andre lik och det är otroligt roligt att vara ute och träffa folk.

"När jag var yngre så var jag så förundrad att pappa kunde typ var alla gator i hela kommunen låg. Men nu när jag tagit över förstår jag varför – det blir en del åkande", säger Fredrik Jansson.
Foto: Veronica Sjöblom

Just den här dagen är det bland annat ett hembesök i Alster inbokat, där kunden vill ha en plattsättning med sjösten i en backe upp till huset.

– Jag avsätter alltid en timme vid kundbesök, inklusive förberedelser. Men jag vet aldrig exakt hur lång tid det tar. Men tyvärr kan vi inte åka ut och titta hos alla, utan det är de större jobben jag gör det med. En häck som ska klippas behöver jag inte se på plats.

Planeringen – en utmaning

Telefonen ringer igen. En kund vill försäkra sig om att de inte glömt bort att ta bort gruset utanför en fastighet, vilket Fredrik Jansson lovar att de inte gjort. Kylan har förskjutit vissa projekt.

– Det är viktigt att höra av sig till inbokade kunder och återkoppla när vi kommer och vad vi ska göra. En del stor del av mitt jobb består av att ta emot samtal, fördela, processa och prioritera uppdragen på rätt sätt. Den största utmaningen är planeringen, det är levande ting vi jobbar med och växtsäsongen kan skilja sig väldigt olika från säsong till säsong. Och vädret rår vi inte på, säger han och styr bilen mot Skoghall.

Där sätter han upp informationslappar inför att gänget ska genomföra ett projekt i ett bostadsområde senare i veckan. Sedan är det snabbt tillbaka till Karlstad för att byta till sommardäck på firmans alla fordon.

Detta samtidigt som medarbetarna jobbar för fullt i olika trädgårdar runt om i kommunen med att ansa buskar och träd.

60 timmar i veckan

Fredrik brukar själv vara med på plats och hugga i där det behövs.

– Under högsäsongen jobbar jag nog 60 timmar i veckan. Ena stunden är jag på ett kundmöte i Vålberg och nästa står jag och gräver bort trädrötter i en villaträdgård.

Lars Johansson, Fredrik Jansson och Mikael Årman på Gräsdalens service har bråda dagar nu när vårsäsongen är här.
Foto: Veronica Sjöblom

För den som vill förbättra sin egen utomhusmiljö har Fredrik Jansson ett tips:

– Gör en egen plan i huvudet först. Vad är det du behöver hjälp med och vad kan du göra själv? Hur mycket tid har du att lägga ner på skötsel och bevattning? Bygger du ett nytt hus – glöm inte att avsätta pengar för utemiljön i budgeten också. Och gör det så enkelt du kan för dig.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.