Tim Sterner: ”Möbelmontering är teambuilding”

Krönikor
PUBLICERAD:
”Jag och kollegorna tillbringade nyligen en hel dag åt att skruva ihop möbler och försöka visualisera slutresultatet som kommer uppenbara sig när byggdammet lagt sig.”
Foto: Helena Landstedt/TT

Vårsolens skoningslösa ärlighet är som ett hårt slag på kinden med öppen handflata. Jag känner som Chris Rock troligtvis kände när Will Smith nitade honom under Oscarsgalan. Någon slags kombination av förvirring och chock.

Ingenting undgår vårsolens strålar. De glödande tentaklerna letar sig in i vartenda skrymsle och drar ut det som fallit i glömska. Kastar nytt ljus på allt det gamla. Skalen som lämnats kvar på balkongen där katterna vässat sina klor. De fossilerade nyckelpigorna och flugorna.

Det blir smärtsamt tydligt att det återigen är dags för vårstädning. Vi beslutade oss för att göra i ordning på balkongen. Soffan och kattställningen bars in. Sedan tog dammsugaren vid. Vårsolens tentakler pekade och jag följde efter.

Det är skönt att få ordning runt omkring sig. Man blir lättare på något vis. Men det är tungt på vägen dit. Jag är lite trött på att bära saker och städa. På hemmafronten är det vårstädning och på jobbfronten är det lokalbyte.

Jag och kollegorna tillbringade nyligen en hel dag åt att skruva ihop möbler och försöka visualisera slutresultatet som kommer uppenbara sig när byggdammet lagt sig.

Det känns kul att få vara med och bygga upp något nytt. Det höjer arbetsmoralen rejält. Att sedan kunna sätta sig i sitt kontorsrum med vetskapen att man skruvat ihop sin egen arbetsstation. Det finns en tillfredsställelse i det.

Jag rekommenderar verkligen möbelmontering som teambuilding-aktivitet. Om man kan montera något tillsammans utan att tålamodet faller i sär så kan man montera ett stabilt team. Men att följa ritningar är definitivt en prövning. Vi har dock hittills bara blivit stärkta av upplevelsen. För varje hammarslag har vi stärkt oss, både som individer och organisation.

Samma princip gäller även på hemmaplan. Om jag och min fru lyckas montera något tillsammans utan att bli ovänner så har vi förstärkt grunden i vårt förhållande. Om jag någon gång påstått att det är fel på ritningen? Kanske det.

Ibland finns det inte ens en ritning att utgå från, som när sonens hussäng anlände i smådelar utan tillhörande ritning. Då var skrattet långt borta. Men det löste sig. Det gör oftast det. Samma sak gäller själva livet.

Livet har ingen ritning. Vi är både arkitekter och byggare. Vi både ritar och monterar dörrarna som leder oss framåt. Men vad som väntar på andra sidan kan vi inte veta. Lev och lär brukar det heta. Om det är något jag lärt mig av att leva så är det att det finns mycket att glädjas åt. Även om det ligger döda flugor på balkongen och byggdamm på skrivbordet.

Vårsolen kastar inte bara ljus på sådant som behöver göras utan också allt som redan gjorts. Det är viktigt att stanna upp och uppskatta allting man gjort för att bli den man är. Ibland behöver man bli nitad för att inse det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.