Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat: Berörande romaner om liv och död

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag brukar inte vilja skriva om romanserier. Ofta är första delen i serien den bästa, men nu har jag läst Roy Jacobsens fjärde bok om Ingrid på ön Barröj i Nordnorge och jag är alldeles såld. "Bara en mor" är en pärla, ett fantastiskt kvinnoporträtt!

Åren har gått sedan vi senast mötte Ingrid i boken Fartygets ögon, då hon gör en lång resa genom Norge till fots med dottern Kaja i en sele på ryggen för att söka spår efter Alexander, den ryske krigsfången som är far till hennes barn. I den nya boken är Kaja fyra år. De är många som bor på ön numera och vi får småningom lära känna dem. Alla porträtteras, även barnens karakteristiska drag tecknas med små precisa medel. Så skickligt.

Titel: Bara en mor Författare: Roy Jacobsen Översättare: Staffan Söderblom Förlag: Norstedts
Titel: Bara en mor Författare: Roy Jacobsen Översättare: Staffan Söderblom Förlag: Norstedts

Ingrids moderskänslor väcks av lille Mathias, son till Olavia Storm som utan förvarning lämnat sin make mjölkskepparen Johannes och pojken. Mathias blir alltmer vanskött under månaderna som går sedan modern försvann tills Ingrid förbarmar sig över honom. Det är förhållandet till Mathias som är huvudtemat i boken.

Här ska inte avslöjas vad som händer och hur boken slutar. Vad jag vill framhäva är Jacobsens språk och miljöskildring. Människorna på ön är ordkarga och sparsamma i sina åthävor. Här är det hårt arbete som gäller och man gör sig förstådd med gester, en axelryckning, höjda ögonbryn, en handrörelse. Staffan Söderbloms översättning av den lätt bondska dialogen är mästerlig. Likaså mejslas bokens olika karaktärer fram. De här böckerna måste läsas i följd. Börja med "De osynliga".

Sergej Lebedevs bok "Debutant" har inte mycket gemensamt med "Bara en mor". Lebedev anses som en av Rysslands mest intressanta nutida författare. Han bor numera i Berlin, men hans böcker som översatts till ett tjugotal språk ges även ut i Ryssland. Hans senaste bok "Debutant" gavs ut två år efter att en avhoppad rysk politiker och hans dotter förgiftats med giftet Novichok i Salisbury i England, och samtidigt som oppositionsledaren Navalnyj förgiftats i Ryssland med samma gift.

Titel: Debutant Författare: Sergej Lebedev Översättare: Nils Håkanson Förlag: Nilsson förlag
Titel: Debutant Författare: Sergej Lebedev Översättare: Nils Håkanson Förlag: Nilsson förlag

Huvudpersonen i boken, forskaren Kalitin har hoppat av från Ryssland sedan hans forskning drabbats av diverse motgångar. Med sig har han sitt skötebarn, det dödsbringande giftet Debutant, som dödar omedelbart utan att lämna spår. Kalitin gömmer sig någonstans i Tyskland. Nu har ryska regeringen spårat honom och skickat agenten, överstelöjtnant Sjersjnev att likvidera honom. Med sig har även han en flaska Debutant. Detta låter som en thriller och är verkligen ytterst spännande, men boken är så mycket mer. En psykologisk studie och kanske en berättelse om försoning.

Vi får lära känna Kalitin redan som liten pojke och följa hans forskarkarriär fram till beslutet att hoppa av och även Sjersjnev skildras som privatperson. Ytterligare en viktig person i boken, prästen Travnicek, spelar en avgörande roll i romanens upplösning.

Det är ju en nästan osannolik tajmning i utgivningen av denna intressanta och berörande bok. Och det ska sägas, vilket också berörs i boken, att Ryssland verkligen inte är det enda land där det forskas och har forskats om dödliga gifter.

Artikeltaggar

LitteraturMeraNöje/KulturNorgeRyssland