Hoppa till huvudinnehållet

Ny framtid väntar för katterna

Publicerad:
Maria Berg tillsammans med hankatten Floyd som hade köldskador på sina öron när han hittades.
Maria Berg tillsammans med hankatten Floyd som hade köldskador på sina öron när han hittades. Foto: Veronica Sjöblom

Från och med den 1 januari nästa år börjar en ny lag gälla. Då blir det ett måste för ägare att id-märka och registrera sin katt, precis som det varit länge för hundar.

På Djurskyddet i Karlstad jublar man över beslutet.

Just nu bor det 32 katter i den ombyggda ladan i Grava där Djurskyddet har sitt djurhem. Ytterligare 23 stycken bor i jourhem hemma hos människor i väntan på ett föralltid-hem.

Djurhemmet tar i första hand in hemlösa katter som personalen får tips om eller som tillsynes saknar en ägare. I mån av plats tar de även emot omplaceringskatter, där ägaren inte längre kan ta hand om sin katt.

Hoppas på förändring

I de fallen med hemlösa katter kommer den nya lagen förhoppningsvis underlätta, då ett krav på id-märkning införs vid årsskiftet vilket ska göra det lättare att återförena ägare och katt.

– Det kommer nog ta lång tid innan det slår igenom på bred front. Det är inte så att allt är klart och löst den 1 januari, men på sikt hoppas vi att lagen gör skillnad, säger Pernilla Schullström på Djurskyddet i Karlstad.

Hilma, Temla och Hardy är tre av katterna som just nu bor på Djurhemmet. Med den nya lagen hoppas personalen att antalet hemlösa katter ska minska.
Hilma, Temla och Hardy är tre av katterna som just nu bor på Djurhemmet. Med den nya lagen hoppas personalen att antalet hemlösa katter ska minska. Foto: Veronica Sjöblom

Hon och kollegan Maria Berg har varit med vid många omhändertaganden där de fått tips om att det bott för många katter hos en ägare som inte kunnat ta hand om dem på bästa sätt, men mötts av det dubbla antalet.

– Det är vanligast att det blir kattkolonier på landet där det finns ett gammalt tänk kring katters kastrering och märkning. Det gäller inte alla och många är fantastiska djurägare, men det känns som det är ett generationsskifte på gång. Där yngre är mer noga med att både märka och kastrera för att det inte ska bli för många kattungar som sedan blir förvildade, berättar Maria Berg.

På två whiteboard-tavlor håller personalen koll på vilka katter som bor på Djurhemmet och vilka som är placerade i jourhem.
På två whiteboard-tavlor håller personalen koll på vilka katter som bor på Djurhemmet och vilka som är placerade i jourhem. Foto: Veronica Sjöblom

"Överdriven siffra"

I Sverige finns drygt 100 000 hemlösa katter och organisationer som Djurskyddet i Sverige och Djurens rätt har länge arbetat för en lagändring.

– Vissa säger att siffran är överdriven, att de inte ser katter överallt. Men vi som är engagerade i djurskydd runt om i landet ser dem. Det blir ett stort samhällsproblem, men med hundar är det inte samma. Vi ser inte förvildade hundar som föder sina ungar ute eftersom de är registrerade och har fått en högre status. Vi hoppas att den nya lagen gör att det ska gå att verkställa viten mot dem som inte följer den, fortsätter Maria Berg och poängterar att nya lagen omfattar alla katter – även de som alltid bor inomhus.

Holger är knappt ett år gammal och stryker sig gärna kring personalens ben.
Holger är knappt ett år gammal och stryker sig gärna kring personalens ben. Foto: Veronica Sjöblom

Med mer information och kanske en uppmaning från veterinärer hoppas personalen att fler ägare ska bli medvetna och ta sitt lagliga ansvar.

Många av de katter som ändå hamnar på Djurhemmet kan ha haft en tuff start i livet och där är personalen noga med att deras nya hem inte stressas fram, utan blir rätt för både katt och människa.

Jeanette Carlén, styrelseordförande för Djurskyddet i Karlstad, håller i honan Gnutta. "Vi behöver alltid fler medlemmar och drivna människor som ideellt kan ställa upp i verksamheten", säger hon.
Jeanette Carlén, styrelseordförande för Djurskyddet i Karlstad, håller i honan Gnutta. "Vi behöver alltid fler medlemmar och drivna människor som ideellt kan ställa upp i verksamheten", säger hon. Foto: Veronica Sjöblom

– Här ger vi alla katter en chans och det kan ta olika lång tid. Vissa kanske aldrig blir kelna eller tillgivna igen och då måste den nya ägaren vara okej med det för annars får vi tillbaka katterna till slut igen, säger Jeanette Carlén, styrelseordförande för Djurskyddet Karlstad, och fortsätter:

– Vi har jobbat i så många år för att lagen ska ändras. Alla djurrättsorganisationer ska ha en stor eloge för det enorma arbete och tålamod de lagt ner. Vi hoppas att vi på Djurskyddet inte ska behövas i framtiden.

Artikeltaggar

Djur och naturDjurens rättDjurskyddetDjurskyddet KarlstadGravaJeanette CarlénKarlstadKarlstads kommunKattNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.