Ny runda för gamla prylar

Fritid och livsstil
PUBLICERAD:
Jenny Nordenström som driver För-Älskad i Karlstad är en av butikerna som är med i second hand-rundan på lördag.
Foto: Veronica Sjöblom
Alla fyndjägare och loppisälskare har en riktigt hektisk lördag framför sig.
Då anordnas den första vårversionen av second hand-rundan där 32 affärer och butiker runt om i Karlstads kommun håller öppet.

I höstas samordnades den allra första second hand-rundan av kommunen. Den blev en stor succé och eftersom så många besökte andra hands-butikerna som hade öppet, var en runda även under våren given.

Jenny Nordenström och hennes relativt nyöppnade butik För-Älskad i Karlstad är med för första gången. Namnet är en ordlek då kläderna hon säljer tidigare älskats av någon annan.

– Jag är supertaggad inför lördagen och redan förra helgen hade jag kunder här som trodde att det var second hand-rundan då. Jag ska hänga fram mer retro och vintage-kläder som jag sparat bara för det här tillfället. Jag kommer även bjuda på förfriskningar så det blir lite extra mysigt, säger hon.

Något för alla

I lokalerna en trappa ner från Drottninggatan hänger färgglada klänningar och barnkläder tillsammans med skor och accessoarer.

– Jag har även herrkläder, men herrarna är lite sämre på att lämna in kläder här. Det får de gärna göra! Jag vill att det ska finnas något för alla och jag försöker även ha stor spridning på storlekarna.

"Skämmigt"

Jenny Nordenström växte upp under 1980- och 90-talet då majoriteten köpte helt nya kläder. Hennes intresse för second hand och återbruk har kommit på senare år.

– Då var det skämmigt att ha på sig något som var gammalt eller använt förut, men jag hoppas det där har svängt. Att det blir skämmigt att gå runt med en plastkasse och köpa allting nytt. Textilindustrin bidrar till stora miljöproblem och det nyproduceras alldeles för mycket kläder. För det allra mesta går att använda länge och igen.

Här är alla butiker som deltar

Antik & Design

Berg Säteri Antik & Kuriosa

Brilliantens Second Hand

Dalarnes Antikt & Kuriosa

DHR:s loppis

FruRetro

För-Älskad i Karlstad

Gengåvan

Galleriet vid Källorna loppis

Harmoni med loppis i Skattkärr

Huset vid bron

Hållplats Loppis

Jiffi's Smart Fashion

Karlstad Antik och Second Hand

Knastret

Kultur och kuriosa

Minimagasinet

MQ Marqet

Myrorna

Olivelunds loppis

Rekoroben

Renässansboden

Retrobanken

Röda korset Second hand

Röda korset Second hand Molkom

Skattkistan – gratisbutik

Slängserud loppis & retro

Sola Byggåterbruk

Sutterhöjdens loppis

Tidafors loppis

Zusmanis loppis och antikbod

Östpendeln Second hand

Exakta adresser och öppentider finns på karlstad.se

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.