Hoppa till huvudinnehållet

Arman Teimouri: "Ensam är inte stark – bara ensam"

Publicerad:
"Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en självklarhet efter 20 års förberedelser", skriver Arman Teimouri.
"Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en självklarhet efter 20 års förberedelser", skriver Arman Teimouri. Foto: Annika Byrde

I både Finland och Sverige har opinionen kring ett Nato-medlemskap svängt kraftigt sedan den ryska invasionen av Ukraina. Redan 1999 tog Liberalerna som fösta riksdagsparti ställning för ett Nato-medlemskap.

Fler partier har nu svängt i frågan och går nu på samma linje. Men fortfarande, drygt två decennier senare, med kniven mot strupen pågår en het debatt vilken väg Sverige ska ta framåt. Svaret borde vara självklart för alla; ensam är inte stark. Bara ensam.

Putin försöker diktera Sveriges förhållningssätt till Nato. Men om det värsta händer och Sverige blir angripet, måste vi kunna räkna med militärt stöd utifrån. Tyvärr sväljer Socialdemokraterna Putins narrativ och låter Ryssland diktera våra försvarsbeslut.

Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en självklarhet efter 20 års förberedelser. Det är en illusion att tro att de försvarssamarbeten Sverige har skulle vara ett substitut till ett Nato-medlemskap. Paradoxalt nog räknar många med att Sverige ändå får hjälp. Men Sverige har inte råd att stå utan hemförsäkring och vi kan inte teckna en hemförsäkring när huset redan brinner.

Den som inte tillhör någon allians står helt utan bindande militära garantier från andra länder, hur nära samarbetet i övrigt än är. Artikel 5 i Atlantpakten, som ligger till grund för Natosamarbetet, innebär däremot att medlemsländerna ger ömsesidiga säkerhetsgarantier vid anfall utifrån. Sveriges säkerhet tryggas därför bäst genom ett fullvärdigt medlemskap.

Samtidigt som Nato-diskussionen pågår finns äntligen en samsyn i att Sverige måste stärka sitt försvar. Målet om två procent av BNP är viktig och detta måste ske inom ett par år. Men även här försöker Socialdemokraterna förskjuta och förhala. Dessutom vill regeringen införa en ny skatt för att finansiera försvaret. Detta samtidigt som de vill spendera miljarder på en familjevecka och höghastighetståg. Socialdemokraterna måste lära sig att prioritera. Prestigeprojekt kan aldrig gå före Sveriges försvar.

Vi lever i en säkerhetspolitiskt orolig tid. Den ryska invasionen av Ukraina och det ryska tonläget mot Sverige och våra grannländer blir allt högre. Vårt land, liksom våra nordiska grannländer, har utsatts för upprepade ryska kränkningar i luften och till sjöss. Av Säkerhetspolisen beskrivs Ryssland som det största underrättelsehotet mot Sverige. Denna utveckling kräver att Sverige rustar upp ett försvar som nedmonterats under allt för lång tid.

Socialdemokraterna måste sluta följa en gammal partipolitisk karta snarare än den bästa vägen framåt för Sveriges säkerhet. Priset för att hålla Sverige på läktaren, utanför Nato, stiger för varje dag som går. Nu är tiden för ett stärkt försvar och för svenskt Nato-medlemskap.

Artikeltaggar

Karlstads kommunLedareNatoSverigeUkraina

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.