Hoppa till huvudinnehållet

Per Scheutz: ”Putin hatar demokrati och frihet”

Publicerad:
"Det är synd om det ryska folket, som kommer att få betala ett högt pris, inte minst ekonomiskt genom bland annat sänkt levnadsstandard, höga priser och en galopperande inflation", skriver Per Scheutz.
"Det är synd om det ryska folket, som kommer att få betala ett högt pris, inte minst ekonomiskt genom bland annat sänkt levnadsstandard, höga priser och en galopperande inflation", skriver Per Scheutz. Foto: Dmitri Lovetsky

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Putin har oprovocerat anfallit den självständiga demokratin Ukraina med sin krigsmakt. Likheten med Hitlers angrepp på Polen 1939 är skrämmande överensstämmande.

Rysslands groteska angrepp på en suverän demokratisk stat är en moralisk och humanitär katastrof. Äntligen slutar vi nu att vara naiva och se det svenska försvaret som ett otidsenligt särintresse. Verkligheten har på ett brutalt sätt tagit över och vi måste nu rusta vårt eget försvar ordentligt till Nato-standard för att på sikt kunna bli medlem i Nato med allt vad det innebär.

Vladimir Putins yttersta målsättning är att söka återupprätta så mycket som möjligt av det ryska imperium som gick förlorat med Sovjetunionens sönderfall. Men hans historiebeskrivning är full av lögner och förvridna beskrivningar av allt som hänt tidigare. Enligt Putin är Ukraina inte något riktigt land. Anfallet mot Ukraina har nu skapat en fiendskap i Ukraina mot Ryssland som kommer att finnas kvar i generationer. Med EU:s och USA:s samlade ekonomiska sanktioner och en sedan tidigare stagnerande rysk ekonomi lika stor som Spaniens har Ryssland absolut inte råd med Putins krig. Det kommer på sikt att innebära en början på hans eget fall. Det är synd om det ryska folket, som kommer att få betala ett högt pris, inte minst ekonomiskt genom bland annat sänkt levnadsstandard, höga priser och en galopperande inflation. Putins beslut om en invasion i Ukraina kommer också att väcka protester, vrede och känslor av skam och skuld hos det ryska folket, vilket inte minst omvärldens reaktioner och åtgärder kommer att visa. Men den ökande repressionen i landet hindrar den enskilde ryssen att öppet protestera. Den tilltagande repressionen mot den egna befolkningen i allmänhet och mot oliktänkande och dissidenter i synnerhet slutar med långa fängelsestraff eller kan sluta med de ryska säkerhetstjänsternas giftprogram, där Raoul Wallenberg blev ett av de mest kända offren med välkända efterföljare som Alexander Litvinenko, Sergej Skripal och nu senast Alexej Navalny. Ryssland har nu förvandlats till en pariastat med en gangster och supermobbare som ledare. Ryssland ansluter sig nu till samma division som Nordkorea och Venezuela.

Är Putin mentalt frisk? En erfaren psykoanalytiker skulle med all säkerhet kunna konstarea att Putins beteende och uppträdande har sin grund i ett klart uttalat självhävdelsebehov med klara paranoida inslag. Putin lider av en kombination av storhetsvansinne och mindervärdeskomplex, som Rysslandskännaren professor emeritus Kristian Gerner uttryckte det i ett radioprogram nyligen.

Nu gäller det att skärpa beredskapen på alla fronter och i hela samhället inte minst mot desinformation, cyberattacker och andra försök till otillbörlig påverkan. Nu måste vi också stödja och hjälpa Ukraina och dess invånare och öppna vårt samhälle för flyktingar från Ukraina som vill komma hit.

Kom ihåg att livslängden för diktaturer alltid är utmätt. Klocka har nu börjat klämta för den snart 70-årige kleptokraten, krigsförbrytaren och lögnaren Vladimir Vladimirovitj Putin, hans oligarker och hans allmänt vedervärdiga skurkregim Putins eftermäle kommer inte att bli nådigt.

Artikeltaggar

ÅsikterEUNatoPolenRysslandSovjetunionenUkrainaVladimir Putin