Anders Ajaxson: ”Centralism med baksidor”

Krönikor
PUBLICERAD:
”Centraliseringen – med det uttalade syftet att öka styrningen från den centrala nivån – var klockren. Den har blivit bestående. Men blev detta bra? Veterligen har ingen kommun här i länet på allvar försökt besvara den frågan”, skriver Anders Ajaxson
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Det fanns en tid, före och efter millennieskiftet, när kommunerna och de dåtida landstingen gjorde stora rensningar i floran av nämnder och styrelser. Särskilt gångbart inom kommunerna var det att ersätta de bortplockade nämnderna med utskott under kommunstyrelsen.

Centraliseringen – med det uttalade syftet att öka styrningen från den centrala nivån – var klockren. Den har blivit bestående.

Men blev detta bra? Veterligen har ingen kommun här i länet på allvar försökt besvara den frågan.

En ofrånkomlig, problematisk följd blev att chefspersoner fick mycket mer att säga till om på bekostnad av politikerna. En grundläggande maktbalans rubbades.

I en kommun som jag väl känner till har kommunstyrelsens ”serviceutskott” inte mindre än 23 vitt skilda frågetyper att hantera. Hur ska ledamöterna, alla hämtade ur kommunstyrelsen, på ett rimligt sätt kunna greppa alla dessa områden? Det blir i praktiken att lita på tjänstemännen och hålla tummarna för att dessa med tillräcklig geist och kompetens sköter sina uppgifter.

Modellen är riskfylld, inte tu tal om annat. Som i detta aktuella och mycket uppseendeväckande fall:

Under hela februari pågick en rättegång vid Karlstads tingsrätt, där en rektors närmaste man stod där åtalad för grov förskingring (med mera) av flera miljoner kronor åren 2012–2015 vid en av länets folkhögskolor. Den åtalade arbetade inom en organisation, det rätt skakiga kommunalförbundet Region Värmland, där folkhögskolorna fanns långt ute i periferin.

Hos sin tidigare huvudman, Landstinget i Värmland, hade skolorna haft egna styrelser. Hos sin nya huvudman låg de under regionstyrelsen, som hanterade all (!) verksamhet inom denna centralistiska organisation. Folkhögskolorna ägnades ett mycket måttligt intresse i styrelsen, där de mest figurerade som rena formaliafrågor.

Utan en lokal styrelse för den aktuella folkhögskolan och med en rektor som blott en enda veckodag (!) fanns på skolan, kunde den åtalade operera osannolikt fritt och fingerfärdigt över hela spelplanen.

För övrigt är det otroligt, men sant, att just denne ”endags-rektor” avancerat till att idag vara områdesansvarig för alla fem folkhögskolorna och övrig folkbildning inom dagens Region Värmland.

Politisk styrelse för alla skolorna – och mycket annat – är sedan 2019 den centrala kultur- och bildningsnämnden. Dess sammanträden med sprängfyllda dagordningar och en ansenlig tjänstemannakader på plats tar alltid lång tid, senast (8 mars) fem timmar. Exklusive lunch.

Den åtalade får sin dom i tingsrätten den 1 april. Tungt har domen redan fallit över den släpphänta, centralistiska organisation som han verkade i.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.