Hoppa till huvudinnehållet

Elisabeth Eklo: ”Några vårtecken att blunda för”

Publicerad:
Be alltid om F-skattsedel när du anlitar hantverkare. Och jämför priset med andra aktörer innan du tackar ja.
Be alltid om F-skattsedel när du anlitar hantverkare. Och jämför priset med andra aktörer innan du tackar ja. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu är våren på gång och då dyker också några mindre välkomna vårtecken upp.

Med detta menar jag överdrivet vältaliga säljare utanför köpcenter och de ofta utländska ”hantverkare” som nu lyst med sin frånvaro några år, men som med sannolikhet kommer att återuppstå och erbjuda sina tjänster till villaägare. Det är inget fel att marknadsföra och föreslå köp av varor och tjänster så länge säljaren är tydlig och informerar korrekt och håller sig inom lagstiftningen.

Tyvärr är det inte alla som lever upp till de självklara kraven och det ställer även till det för seriösa aktörer som på ett vedertaget sätt marknadsför sina produkter. Hur kan jag då som konsument och presumtiv kund särskilja ett vilseledande eller bedrägligt beteende från en faktiskt god affär?

Ja, för det första är det aldrig så bråttom, är säljaren alltför påstridig, undviker dina frågor och vill ha ett snabbt avslut, då bör du säga nej och gå vidare, stänga dörren eller lägga på luren om det är en telefonförsäljare.

De flesta av oss har inte full koll på sina avtal och eventuella bindningstider eller kan bedöma ett pris på en hantverkstjänst direkt, då är det inte att rekommendera att säga ja och bekräfta ett avtal. Och du ska definitivt inte betala något i förskott. Även om du tänkt dig att anlita en hantverkare för ett visst arbete, varför välja första bästa utan att jämföra pris och andra villkor? Fråga alltid efter F-skattsedel.

Om du dessutom ska få något på köpet när en säljare försäkrar att du dessutom får billigare abonnemang, då ska du sannerligen dra öronen åt dig! Med risk för att vara en glädjedödare, i regel ger ingen ger bort något utan en motprestation.

Skulle du ändå vara intresserad, läs igenom all text och de villkor du förväntas acceptera, nöj dig inte med att lita på den trevliga säljaren. Och blir du ångerfull och undrar hur du i all världen kunde tacka ja så plötsligt, då har du normalt 14 dagars ångerrätt om det handlar om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Läs igenom den orderbekräftelse du ska ha fått efter ett avtal och meddela skriftligt, gärna via mejl, att du ångrar dig. Bespara dig gärna den oro många konsumenter berättar om när de beskriver hur de känner sig lurade eller vilseledda av oseriösa säljare, ibland är det nästan värre än den förlorade pengen.

Artikeltaggar

EkonomiElisabeth EkloHantverkareKarlstadKarlstads kommunKonsumentMeraPrivatekonomiSverigeTelefonförsäljningVärmlands län