Hoppa till huvudinnehållet

Känslostyrd mansbebis talar ut

Publicerad:
"Ken Akter – Sån jävla otur" spelas på Arenan på lördag där Conny och Lina Petersén spelar svågrar och tar upp ämnen som könsroller, specifikt mansrollen.
"Ken Akter – Sån jävla otur" spelas på Arenan på lördag där Conny och Lina Petersén spelar svågrar och tar upp ämnen som könsroller, specifikt mansrollen. Foto: KIM NORMAN

Ken Akter har det inte lätt i livet. Han missförstås, behandlas orättvist och han känner sig lite kränkt.

På lördag ska karikatyren roa Karlstadspubliken med könsroller och relationstips.

– Han är en känslostyrd mansbebis helt enkelt, säger Lina Petersén i Teater Tropos.

Showens huvudperson Ken Akter föddes redan 2007 i Teater Tropos humorföreställning "Man on tour" som även den avhandlade mansroller.

– Han har otur och blir missförstådd. Alla dessa krav på hur en man ska vara eller inte får vara är jobbigt för honom. Livet är orättvist tycker han. Han är överdriven såklart, en clown, men som många säger att de känner igen. Jag har genom hela livet träffat olika typer av "kennisar" och nu är de samlade i en karaktär, berättar Lina Petersén, skådespelaren som gestaltar denne specielle man.

Turnerat i 22 år

Gruppen Teater Tropos består av Lina och Conny Petersén och har funnits i drygt 22 år. De har turnerat Sverige runt flera gånger om, mest i skolor och för barn och ungdomar.

Nu är första gången de ger sig ut på vägarna med en humorshow för vuxna.

– Ken Akter blev snabbt omtyckt och vi har länge känt att han är rolig att jobba med, men har inte haft tid eller möjlighet att hinna utveckla karaktären.

Ken Akter har ett eget Instagramkonto som fortfarande får nya följare. Där testas nytt material och sketcher inför föreställningen.
Ken Akter har ett eget Instagramkonto som fortfarande får nya följare. Där testas nytt material och sketcher inför föreställningen. Foto: Pressbild

2018 fick Ken Akter därför ett eget Instagramkonto där de testade sig fram med nya skämt och sketcher. Antalet följare på kontot har sakta, men säkert blivit allt fler.

– Men det var först när Ken Akter i ett klipp försvarade Paolo Roberto – som åkte dit för sexuella övergrepp och sedan fick försvara sig i tv – som Ken slog igenom och nästan fördubblade antalet följare. Från 17 000 till 37 000. Det är så spännande att få testa nya saker på publiken via sociala medier. Ken får hänga med ett bra tag till. Kontot växer och det finns fortfarande saker att säga, så jag fortsätter gärna att jobba med honom.

Män är med på tåget

Föreställningen "Ken Akter – sån jävla otur" som nu kommer till Arenan i Karlstad innehåller nytt material, som ska tilltala både den befintliga Instagrampubliken och de som är helt nya. Här ska Ken göra en egen show där han bland annat är tv-kock och kör stand up. Och förstås försvara män "som har otur".

– Den manliga publiken brukar vara helt med på tåget och känna igen sig i vissa drag hos Ken. Ingen har blivit kränkt än och rest sig upp och gått. Vi har faktiskt varit förskonade även på sociala medier från kränkta män. Det brukar vara känsligt annars med feminism och mansroller.

Lovar skrattgaranti

Sina aviga sidor och åsikter till trots har denna mansbebis lyckats träffa kärleken, Anna, som han lever tillsammans med.

– Haha, hur hon nu vill göra det? Där finns en stor igenkänningshumor för de som lever i en parrelation med en man.

Lina och Conny Petersén är skådespelarna och dramatikerna bakom Teater Tropos, som nu för första gången gör en humorföreställning.
Lina och Conny Petersén är skådespelarna och dramatikerna bakom Teater Tropos, som nu för första gången gör en humorföreställning. Foto: Melvin Petersén

I föreställningen är Kens svåger med på scen i hopp om att få bli regissör, men blir i stället en slashas till Ken. Kärleken Anna dyker även upp i förinspelade sketcher.

– Hon har en roll i föreställningen helt klart. Det går att vara kär i en mansbebis. Alla känner igen någon del av de här egenskaperna och förväntningar som finns på män kontra kvinnor. Även om det finns ett visst beteende som mansbebis är det såklart inte så personen är hela tiden. Det är strukturer i samhället som gör att vi har olika förutsättningar, men det är inte meningen att föreställningen ska analysera detta för mycket. Förhoppningen är att folk ska ha roligt och jag vågar nästan lova Karlstadspubliken skrattgaranti.

Artikeltaggar

ArenanHumorInstagramJämställdhetKarlstadNöje/KulturRelationerTeater

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.