Hoppa till huvudinnehållet

Dan Brunzell och hela tullen lämnar Karlstad

Publicerad:
1986 var Dan Brunzell med i Karlstads-Tidningen då han fick äran att plombera ett spritskåp vilket förevigades på första sidan.
1986 var Dan Brunzell med i Karlstads-Tidningen då han fick äran att plombera ett spritskåp vilket förevigades på första sidan. Foto: Britta Staake

När Dan Brunzell var ung hade han en flickvän vars pappa jobbade inom tullen. Han tyckte att det lät spännande och efter militärtjänstgöringen sökte han, och fick, jobb vid Tullverket.

Nu är det snart dags att stänga dörren till rummet på Karolinen där han huserat några år. Efter nästan 46 år lämnar Dan Brunzell Tullverket och när han stänger dörren går epoken Tullverket i Karlstad i graven.

Dan Brunzell kommer ursprungligen från Edane och gick på Solbergagymnasiet i Arvika. Efter lumpen på I2 såg han att Tullverket sökte personal och han fick en anställning under benämningen "extra".

Många i Karlstad

– Jag fick en internutbildning via brevkurs genom Tullskolan, en så kallad bevakningskurs. När jag började var vi 30-40 personer som jobbade i Karlstad.

Dan Brunzell började jobba den 1 juli 1976 inom bevakningen, tullförteckningsavdelningen, en verksamhet som hade ansvar för ett område från Flötingen vid Idre till Strömstad. Karlstad var chefsmyndighet för tullen i Hån och Eda.

Det har blivit en hel del resor för Dan Brunzell, inte minst till Bryssel.
Det har blivit en hel del resor för Dan Brunzell, inte minst till Bryssel. Foto: Britta Staake

I dag är Dan Brunzells titel specialist och de senaste åren har det varit mycket administrativt arbete.

– I början var jag mycket ute på fältet, jag har haft en ganska brokig karriär. Jag var med vid bevakningen av hamnar, flyg, lastbils- och personbilstransporter. Vi letade efter droger men ännu mer efter cigaretter och alkohol. Vi gjorde en del stora tillslag av cannabis och amfetamin, men jag har en känsla av att det är mer i dag. Visst, vi har blivit vassare, men jag tror också att flödet är större.

I början av 1990-talet började Dan Brunzell glida in på pappersarbete och klarering.

– I den vevan hade Tullverket börjat med datorisering och jag jobbade en del med underhåll.

Osäkert inför EU

Även EU-inträdet 1995 kom att påverka arbetet då Dan Brunzell fick lära sig verksamheten på EU-nivå.

– Allt var osäkert, jag minns mellandagarna inför årsskiftet 1994-1995, ingen visste hur datorerna skulle fungera, men allt gick bra. Jag, en kollega och några till, arbetade med att sköta exportbidrag. Jordbruksverket var ansvarigt för det som berörde jordbruk men detta hade lagts ut på Tullverket som skulle göra en viss procents kontroller.

Parallellt med arbetet var Dan Brunzell engagerad i fackförbundet Tull-Kust för Värmland och Dalarna, vilket standaret representerar.
Parallellt med arbetet var Dan Brunzell engagerad i fackförbundet Tull-Kust för Värmland och Dalarna, vilket standaret representerar. Foto: Britta Staake

Parallellt med arbetet var Dan Brunzell engagerad i fackförbundet Tull-Kust för Värmland och Dalarna.

– I slutet av 1990-talet hade jag också en karriär som lärare vid Tullskolan och höll bland annat kurser i Stockholm.

"Diversearbetare"

Numera arbetar han vid det som kallas den nationella helpdesken. Och Dan Brunzell har hela tiden trivts med sitt arbete.

– Det beror på att jobbet inte bara har bestått av en sak. Jag brukar kalla mig för diversearbetare. Den tråkiga delen är att jag fått vara med om så mycket avveckling och sett så många arbetskamrater sluta. Sedan 2015 har jag varit ensam, innan dess var vi två.

Dan Brunzell fyllde 65 i höstas men har stannat kvar på grund av att han haft det arbete han haft.

– Min ersättare placeras i Malmö där de ska vara två, och en person jobbar i Norrköping.

35 länder är med i tullsamarbetet, EU-länderna och de länder som har avtal. Det har blivit en hel del resor.

När du ska gå genom tullen, ser du då vem som har något för mycket/otillåtet i bagaget?

– Hahaha! Det svåraste är nog att se oskyldig ut, även när man är det.

Den 31 mars gör han sista arbetsdagen, sedan blir det fritid. Eller?

– Jag har fått förfrågan, och tackat ja till att jobba som konsult åt Tullverket vid behov. Så det blir en del arbete ett tag framöver.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaDå & NuDan BrunzellEdaneFackföreningarFamiljHånKarlstadKarlstads kommunKarolinenMänskligtTullen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.