Hoppa till huvudinnehållet

Konst- och matböcker hyllades

Publicerad:
Gunilla Jägeberg, projektledare för "Ängsbacka kitchen stories", Helena Vermcrantz, jurymedlem och håller i Vackraste Värmlandsboken 2021 "Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid", Berit Wester, ordförande för föreningen Värmlandslitteratur, Margareta Edsgård, författare till "Skrädmjöl. Det värmländska mjölet" och Dan Nilsson, fotograf.
Gunilla Jägeberg, projektledare för "Ängsbacka kitchen stories", Helena Vermcrantz, jurymedlem och håller i Vackraste Värmlandsboken 2021 "Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid", Berit Wester, ordförande för föreningen Värmlandslitteratur, Margareta Edsgård, författare till "Skrädmjöl. Det värmländska mjölet" och Dan Nilsson, fotograf. Foto: Veronica Sjöblom

Den vackraste Värmlandsboken 2021 är utsedd.

"Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid" skriven av Anita Theorell blev årets val.

Det värmländska skrädmjölet och maten och livet på Ängsbacka kursgård föll också juryn i smaken och fick fina hedersomnämnanden.

Varje år utser föreningen Värmlandslitteratur den vackraste boken med kopplingar till Värmland. Bland cirka 200 utgivna böcker med anknytning till länet var 21 nominerade, men bara en fick utmärkelsen den allra vackraste.

– Det var hård konkurrens och väldigt svårt att välja bland de nominerade, säger Helena Vermcrantz, Karlstads-Tidningens litteraturskribent och en av jurymedlemmarna, om årets val.

Den vackraste boken är skriven av Anita Theorell som länge har studerat Persbergskonstnärens Axel Törnemans liv och konstgärning. Författaren själv bor i Stockholm och var inte på plats vid tillkännagivandet, men hade informerats av juryn om utnämningen per telefon innan.

Tacksam miljö

Det ena hedersomnämnandet gick till "Skrädmjölet. Det värmländska mjölet", där en del av juryns motivering löd "en poetisk och samtidigt informativ upplevelse".

Författaren Margareta Edsgård och fotografen Dan Nilsson har jobbat tillsammans med boken "Skrädmjöl. Det värmländska mjölet".
Författaren Margareta Edsgård och fotografen Dan Nilsson har jobbat tillsammans med boken "Skrädmjöl. Det värmländska mjölet". Foto: Veronica Sjöblom

– Samarbetet har funkat jättebra, vi hade en gemensam idé hur vi ville gestalta och berätta. Det var en speciell, men tacksam miljö att fota i. Häftigt att så gammal teknik med gamla kvarnar har bevarats, berättar fotografen Dan Nilsson.

– Jättefin motivering från juryn! Jag har hållit på med mat väldigt länge och det är väldigt unikt med det värmländska skrädmjölet. Att skriva en bok om det har jag haft tankar på i många år. När jag gick i pension 2018 bestämde mig att nu får det bli på allvar, säger boken författare Margareta Edsgård.

Viktig plats för många

Det andra hedersomnämnande gick till "Ängsbacka kitchen stories" där Gunilla Jägeberg, som varit volontär på kursgården i flera år, blev bokens projektledare då hon ville ha ett större projekt att sätta tänderna i.

– Maten har alltid fått så mycket uppskattning av kursdeltagarna och många har frågat efter recepten, säger hon.

Gunilla Jägeberg, projektledare för ”Ängsbacka kitchen stories”.
Gunilla Jägeberg, projektledare för ”Ängsbacka kitchen stories”. Foto: Veronica Sjöblom

Då föddes idén om att göra en kokbok, men även skriva om gården och livet runt omkring. Varje kapitel handlar om en kock eller matentusiast som varit eller är verksam i köket på Ängsbacka. De delar med sig av sina recept, dråpliga anekdoter och livshistorier från sina år i verksamheten.

– Det är inte bara recept utan en berättelse om Ängsbacka som plats och hur viktig den blivit för många människor. De som förändrat sitt liv där, träffat kärleken eller hittat rätt väg i livet. Det känns otroligt kul, en ära att få uppmärksammas! Jag är så himla stolt över den och alla som varit delaktiga ska också ha kredd. Fantastiskt att se att bokidén bli verklighet.

Vackraste Värmlandsboken 2021

Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid

Form: Patric Leo

Text: Anita Theorell

Bildredaktör: Bengt Wanselius

Förslag: Bokförlaget Stolpe.

Hedersomnämnanden:

Skrädmjölet. Det värmländska mjölet

Form: Johan Sjödelius

Text: Margareta Edsgård

Foto/bildredigering: Dan Nilsson

Förlag: Votum förlag

Ängsbacka kitchen stories

Form: Rabea Holzfurtner

Text: Gunilla Jägeberg

Foto: Ken Buslay

Förlag: Ängsbacka

Artikeltaggar

ÄngsbackaAnita TheorellAxel TörnemanBerit WesterDan NilssonGunilla JägebergHelena VermcrantzKarlstadKarlstads kommunLitteraturMargareta EdsgårdNöje/KulturPersbergSkrädmjölStockholmVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.