Den vackraste Värmlandsboken 2021 är utsedd.
"Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid" skriven av Anita Theorell blev årets val.
Det värmländska skrädmjölet och maten och livet på Ängsbacka kursgård föll också juryn i smaken och fick fina hedersomnämnanden.
Varje år utser föreningen Värmlandslitteratur den vackraste boken med kopplingar till Värmland. Bland cirka 200 utgivna böcker med anknytning till länet var 21 nominerade, men bara en fick utmärkelsen den allra vackraste.
– Det var hård konkurrens och väldigt svårt att välja bland de nominerade, säger Helena Vermcrantz, Karlstads-Tidningens litteraturskribent och en av jurymedlemmarna, om årets val.
Den vackraste boken är skriven av Anita Theorell som länge har studerat Persbergskonstnärens Axel Törnemans liv och konstgärning. Författaren själv bor i Stockholm och var inte på plats vid tillkännagivandet, men hade informerats av juryn om utnämningen per telefon innan.
Tacksam miljö
Det ena hedersomnämnandet gick till "Skrädmjölet. Det värmländska mjölet", där en del av juryns motivering löd "en poetisk och samtidigt informativ upplevelse".
– Samarbetet har funkat jättebra, vi hade en gemensam idé hur vi ville gestalta och berätta. Det var en speciell, men tacksam miljö att fota i. Häftigt att så gammal teknik med gamla kvarnar har bevarats, berättar fotografen Dan Nilsson.
– Jättefin motivering från juryn! Jag har hållit på med mat väldigt länge och det är väldigt unikt med det värmländska skrädmjölet. Att skriva en bok om det har jag haft tankar på i många år. När jag gick i pension 2018 bestämde mig att nu får det bli på allvar, säger boken författare Margareta Edsgård.
Viktig plats för många
Det andra hedersomnämnande gick till "Ängsbacka kitchen stories" där Gunilla Jägeberg, som varit volontär på kursgården i flera år, blev bokens projektledare då hon ville ha ett större projekt att sätta tänderna i.
– Maten har alltid fått så mycket uppskattning av kursdeltagarna och många har frågat efter recepten, säger hon.
Då föddes idén om att göra en kokbok, men även skriva om gården och livet runt omkring. Varje kapitel handlar om en kock eller matentusiast som varit eller är verksam i köket på Ängsbacka. De delar med sig av sina recept, dråpliga anekdoter och livshistorier från sina år i verksamheten.
– Det är inte bara recept utan en berättelse om Ängsbacka som plats och hur viktig den blivit för många människor. De som förändrat sitt liv där, träffat kärleken eller hittat rätt väg i livet. Det känns otroligt kul, en ära att få uppmärksammas! Jag är så himla stolt över den och alla som varit delaktiga ska också ha kredd. Fantastiskt att se att bokidén bli verklighet.
Vackraste Värmlandsboken 2021
Axel Törneman 1880-1925: pionjär i brytningstid
Form: Patric Leo
Text: Anita Theorell
Bildredaktör: Bengt Wanselius
Förslag: Bokförlaget Stolpe.
Hedersomnämnanden:
Skrädmjölet. Det värmländska mjölet
Form: Johan Sjödelius
Text: Margareta Edsgård
Foto/bildredigering: Dan Nilsson
Förlag: Votum förlag
Ängsbacka kitchen stories
Form: Rabea Holzfurtner
Text: Gunilla Jägeberg
Foto: Ken Buslay
Förlag: Ängsbacka