Hoppa till huvudinnehållet

Figurerna kom in i konsten

Publicerad:
Jonas Holmström vill hellre höra vad betraktaren ser, än att prata om sina målningar. Tavlan på väggen heter Eko.
Jonas Holmström vill hellre höra vad betraktaren ser, än att prata om sina målningar. Tavlan på väggen heter Eko. Foto: Britta Staake

För några decennier sedan målade Jonas Holmström mest föreställande konst. Sedan blev det mer färg och landskap innan figurerna hoppande in i hans tavlor.

– Ofta är de mer eller mindre synliga. Det handlar inte om att berätta något om en utsatt människa i tillvaron. Det kan se dramatiskt ut, även om det inte är det.

Jonas Holmström ställer, från och med i morgon, ut på Konst i Karlstad, vilket han även gjorde för tre år sedan. Han har bott i Karlstad nästan hela livet med undantag för studier i Göteborg där han senare bodde några år. Måleriet är viktigt för honom, men det sker vid sidan av jobbet inom daglig verksamhet i Forshaga kommun.

– Måleriet är viktigt för mig, hur man upplever det och tilltalas. Jag ville testa hur målningarna skulle fungera om jag lade till figurerna, nu har jag dem med på så många målningar att jag blivit lite trött på dem, skrattar konstnären.

Han vill helst inte tala om vad han vill säga med sin konst, utan vill hellre höra vad betraktaren ser.

– Det är spännande.

Alla målningar som visas vid utställningen är akryl, oljan har han övergett sedan länge.

– Jag provade akryl på konstskolan och då hände något. Akryl är fantastiskt, oljan har så många regler.

Konsten som finns i två rum på galleriet är rik på färger, alla målningar har alla färger, enligt Jonas Holmström.

Jonas Holmström målar numera enbart i akryl, med den del collage.
Jonas Holmström målar numera enbart i akryl, med den del collage. Foto: Britta Staake

Förra våren fick han ta emot Thor Fagerkvist-stipendiet och blev även antagen till Liljevalchs vårsalong. Stipendiet var uppskattat, men Jonas Holmström behöver inte denna bekräftelse, menar han.

– Jag kommer alltid att måla.

Han trivs i sin ateljé och är mer intresserad av att vara där än att prata bilder.

– Ofta är det bara en impuls som sker mitt i flödet. Det är alltid intressant att sätta i gång en process.

Vernissagen hålls i morgon, fredag. Samma dag är det vernissage för flera utställningar i Karlstad. På Galleri Mats Bergman visar Ida Gudmundsson.sin utställning Utpost. Margaretha Jansson ställer ut på Galleri Ekdahl och Karl Lindwall visar sina verk på Galleri Värmland. Samtliga utställningar pågår till och med den 26 mars.

Artikeltaggar

ForshagaGöteborgJonas HolmströmKarlstadKarlstads kommunKonstKonst i KarlstadLiljevalchsNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.