Hoppa till huvudinnehållet

En lite annorlunda sportlovsaktivitet

Publicerad:
Jonglering med dukar.
Jonglering med dukar. Foto: Charlotte Brunmark

Glöm skidbackar och slalomträning. I Vålberg var det i stället jonglering, akrobatik och mänskliga pyramider som gällde när Duo Danzero bjöd in till cirkusskola under sportlovsveckan.

– Det är min första gång, men jag tycker det blev ganska bra, utvärderar Amanda Haglund cirkusträningen.

En vintrig morgon i Vålberg, precis som vilken februaridag som helst, men då världen är omskakad av utvecklingen i Ukraina. Hur glömmer man då det för ett slag – om inte med akrobatik, skratt och rörelseglädje. Hans Nordström har hållit på med cirkus i många år och erbjuder det som sportlovsaktivitet.

– Cirkus är väldigt gränsöverskridande och är en konstform som kräver att man kan samarbeta och lösa problem tillsammans. Det är väldigt roligt och här kan man snabbt nå resultat, säger han.

Uppvärmning

Katie Plengsano, Amanda Haglund och syskonen Nathalie och Theodor Jonsson har anmält sig till träningen i dag. Först lite uppvärmning, sedan övar de på kullerbyttor innan det är dags för lite mer avancerade moment som att bygga en mänsklig pyramid eller att jonglera.

– Underbarn klar? Ja! Överbarn klar? Ja!

Det är viktigt att titta på publiken och säga "olé" efter varje cirkusövning.
Det är viktigt att titta på publiken och säga "olé" efter varje cirkusövning. Foto: Charlotte Brunmark

Tydliga instruktioner

Hans Nordström instruerar i hur man bygger en pyramid. Kommunikationen barnen emellan är lika viktig som själva byggandet.

– En är chefen och berättar för kompisarna när de kan börja bygga.

Katie Plengsano har cirkus i familjen – hennes faster jobbar professionellt inom cirkus i Stockholm.

– Hon hänger i sådana där lianer, det vill jag också göra. Jag tyckte att det var lite svårt att jonglera nu för jag har lärt mig på ett annat sätt. Min farbror lärde mig redan när jag var tre år, berättar hon.

Hur tycker du att den här träningen är?

– Rolig. Hans är en bra lärare.

Förutom koordination och kommunikation är det också viktigt att le, och att säga "olé" när man gjort klart en övning. Och visst smittar glädjen av sig, och leder till mer sug efter cirkus:

– Jag har alltid längtat efter cirkus. Men sen ska jag vara ledig efter träningen. Jag ska se en Harry Potter-film i dag, avslutar Amanda Haglund.

Hans Nordström hjälper till med pyramiderna.
Hans Nordström hjälper till med pyramiderna. Foto: Charlotte Brunmark

Artikeltaggar

CirkusFamiljFritid och livsstilHans NordströmKarlstads kommunVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.