Hoppa till huvudinnehållet

Första sändningen till Ukraina har lämnat MSB

Publicerad:
Pär Högman, verksamhetsansvarig vid MSB, med en av de tre containrar som nu lämnat lagret i Kristinehamn för transport till Ukraina.
Pär Högman, verksamhetsansvarig vid MSB, med en av de tre containrar som nu lämnat lagret i Kristinehamn för transport till Ukraina. Foto: Helena Karlsson

Första sändningen har lämnat MSB

23 kilometer brandslang, motorsprutor av olika storlek, en sexhjuling med släp och elverk för belysning var något av innehållet i den sändning som under tisdagen lämnade MSB:s lager i Kristinehamn för vidare transport till Ukraina.

– Allt har gått bra, de befinner sig just nu på färjan till Polen, berättade Sofia Westberg, verksamhetsansvarig på MSB, under onsdagseftermiddagen. Vi har skickat brandbekämpningsutrustning, bestående av olika typer av släckutrustning.

Transporten sker via lastbil. Materielen kommer att omlastas i Polen och tas vidare av annan aktör så det går inte att svara på exakt när materielen når Ukraina.

– Fyra personer från MSB är med på transporten, säger Sofia Westberg.

Varje depå består av tre containrar som väger cirka nio ton vardera, till ett värde av cirka 3,4 miljoner kronor. Containrarna doneras till Ukraina, vilket inte är vanligt, men behoven är stora i nuläget.

Två av dessa är identiskt lika och innehåller brandbekämpningsutrustning . Den tredje innehåller bland annat en sexhjuling och en klass III-motorspruta.

Containrarna går under benämningen skogsbrandsdepå men kan ju användas för annan släckning och brandbekämpning, vilket behövs i Ukraina nu.

Stödet till Ukraina koordineras av EU:s civilskyddsmekanism, via ERCC. MSB är i nära dialog med regeringskansliet, samarbetspartners, EU och Sida för att följa situationens utveckling och eventuella behov av ytterligare stödinsatser.

MSB arbetar redan med att svara upp mot ytterligare förfrågningar som kommer in.

– Behoven är jättestora, vi gör så mycket vi kan. Men det är ju inte bara Sverige som hjälper till, det är många andra länder som skickar sändningar, säger Sofia Westberg.

MSB har också fått en förfrågan om hjälp från Moldavien som tagit emot många flyktingar från Ukraina. Sverige har även fått frågan om medicinskt material men detta ombesörjes av Socialstyrelsen. Men MSB kan hjälpa till med samordning av transport.

På MSB:s hemsida finns information om vad du som privatperson kan tänka på i och med det säkerhetspolitiska läget. Det finns även råd till myndigheter och företag samt information om vad MSB gör.

Myndighetens generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka beklagar det som händer men uppmanar ändå till lugn, i en tid av ovisshet.

"MSB har ansvar för att driva på och stödja den samordnade beredskapen, tillsammans med andra myndigheter, företag och organisationer. I en tid av ovisshet ska vi behålla lugnet och vi har väl etablerade arbetsformer för att kunna hantera alla typer av samhällsstörningar".

Allt som MSB gör kommer inte allmänheten omedelbart till del. Vissa uppgifter kan inte spridas öppet eftersom det skulle kunna skada oss om de utnyttjas av främmande makt.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickades ut från MSB till 4,9 miljoner hushåll i Sverige 2018, på uppdrag av regeringen. Denna finns att ladda ned på MSB:s hemsida.

Läs mer om NWT Media och Röda korsets insamling till Ukraina här:

Artikeltaggar

Karlstads kommunKrigKristinehamns kommunMSBNyheterUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.