Hoppa till huvudinnehållet

De kör till Ukraina med 100 000 insamlade kronor

Publicerad:
Martin Hult kör nästa vecka ner till Polen och gränsövergången till Ukraina för att dela ut förnödenheter som samlats in till flyktingar.
Martin Hult kör nästa vecka ner till Polen och gränsövergången till Ukraina för att dela ut förnödenheter som samlats in till flyktingar. Foto: Helena Karlsson

I lördags fick vännerna Martin Hult och Kristian Göransson nog och startade en insamling för ukrainska flyktingarna. På bara några dagar har över 100 000 kronor och enorma mängder av hygienartiklar och barnkläder skänkts.

Nästa vecka packar de en lastbil full och kör själva ner till Polen och den ukrainska gränsen.

Med erfarenheter inom försvaret och utlandstjänstgörning i krigsdrabbade länder kände de goda vännerna Martin Hult och Kristian Göransson i Skoghall att de måste göra någonting för de krigsdrabbade som flyr från Ukraina.

– Det var Kristians idé att starta insamlingen och han frågade om jag ville vara med. Jag tvekade inte en sekund! Vi har själva sett hur krig drabbar civilbefolkningen värst. Ukraina är ett land ganska nära oss, så vi vill göra en insats, säger Martin Hult.

Ett utrop på Facebook med uppmaning att swisha en slant har i skrivande stund gett över 100 000 kronor och mer pengar tickar in hela tiden.

– Det är en otrolig uppslutning! Det är folk från hela landet som hör av sig, vilken effekt en delning i sociala medier kan göra. Det är väldigt häftigt! Nu har vi faktiskt fått börja tacka nej till nya personer som vill ge oss grejer, men de vi redan tackat ja till får fortsätta komma. Ett mycket angenämt problem!

De har fått låna en lokal av Stora Enso för att kunna packa alla saker och LBC Frakt har lånat ut en lastbil. Planen är att packa den full med förnödenheter och sedan ge sig iväg till Polen och en gränsövergång i Medyka, nära den ukrainska gränsen för att möta flyktingar på plats.

– Vi ska köpa mer förnödenheter på plats. Vatten, mat, godis – allt de kan tänkas behöva. Många har redan skänkt blöjor, men det vet alla som har små barn att ett paket inte räcker så långt. Även andra hygienartiklar som toalettpapper, bindor och tamponger köper vi där.

Eftersom Ukraina beordrat att vapenföra män i ålder 18–60 inte får lämna landet, förväntas många kvinnor och barn vara bland de första som tar sig över gränsen.

– Jag och min sambo som hjälper till är helt överrumplade av alla givmilda människor. Flera gånger om dagen blir vi lite blöta i ögonen på grund av det.

Artikeltaggar

InsamlingarMänskligtMartin HultNyheterPolenSamhälleSkoghallUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.