Arman Teimouri: ”Ukrainas sak är vår”

Ledare | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
"Vi måste göra allt för att visa Putin att en attack mot en demokrati är en attack mot alla demokratier", skriver Arman Teimouri.
Foto: Paul Wennerholm/TT
Familjer splittras, oskyldiga människor dör eller är på flykt och barn lever med rädsla, oro och ångest. 120 mil från Sverige är ett demokratiskt land under attack. En sak är säker, det finns en särskild plats i helvetet för Validmir Putin.

Den fria världens ledare har en efter en gått ut och fördömt Rysslands president Vladimir Putins agerande. Den fria världens ledare har varit enade i denna grymma tid. Den liberala själen vurmar extra hårt för ett enigt EU som tydligt proklamerat för samhörighet. Fredsprojektet EU levererar.

I tider av krig och oroligheter är den politiska enigheten viktig. I veckan godkände riksdagen ett hjälppaket till Ukraina med bland annat krigsmaterial. Senast vi hjälpte ett krigförande land var 1939, då Finland angreps av Sovjet. Det är därför både anmärkningsvärt och skrämmande att Vänsterpartiet i denna svåra tid valde att säga nej till att hjälpa Ukraina med krigsmaterial. Putins invasion av ett fredligt och demokratiskt land är nämligen inget annat än ett krig mot det fria samhället vi lever i. Det är ett krig mot demokrati, öppenhet och frihet – allt som är ett hot mot hans styre och världsbild. Ukrainas sak är vår.

Världen och vårt närområde är idag en långt mer osäkrare plats än för en vecka sedan. Sverige behöver därför ytterligare rusta upp sitt försvar och gå med i Nato för långsiktig trygghet. Här och nu kräver Liberalerna att regeringen omedelbart nyttjar 30 miljarder kronor av den beredskapskredit som finns till förfogande för försvaret i krislägen. Pengarna ska användas till inköp av försvarsmateriel och annan utrustning som kan stärka försvarsförmågan här och nu, på samma sätt som nu sker i Tyskland.

Sanktionerna haglar, enskilda gör underverk, företag tar ansvar och Systembolaget tar bort det ryska sortimentet från sitt utbud. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Grannländer öppnar sina dörrar och Sverige måste vara beredd på att öppenhjärtigt öppna våra gränser och ge plats till ukrainska krigsflyktingar. Här måste vi vara enade. Det är därför glädjande att Karlstad kommun på eget initiativ gör sig redo för flyktingmottagande. Du och jag kan också göra skillnad. Det finns många hjälporganisationer på plats som kan ge akut humanitär hjälp till alla som är i desperat behov av hjälp. Ditt och mitt bidrag, oavsett storlek, gör skillnad.

Fina ord är bara fina ord, men handling gör skillnad. Sverige måste göra allt i vår makt för att stödja det ukrainska folket. Vi måste göra allt för att ekonomiska resurser och militära medel når fram. Vi måste göra allt för att visa Putin att en attack mot en demokrati är en attack mot alla demokratier. Europa är och ska fortsättningsvis vara fredens kontinent. Slava Ukraini!

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.