Hoppa till huvudinnehållet

Ola Finell: "Radio är det roligaste som finns"

Publicerad:
"Det var ett tidigt val att komma tillbaka till Värmland", säger Ola Finell som efter några år på vift längtade hem.
"Det var ett tidigt val att komma tillbaka till Värmland", säger Ola Finell som efter några år på vift längtade hem. Foto: Charlotte Brunmark

Lyssnarkontakten, enkelheten och att kunna vara snabbast ut med nyheter är några av anledningarna till varför Ola Finell älskar radiomediet.

Den 1 mars tillträder han som ny kanalchef på P4 Värmland – med målet att fortsätta göra radio som engagerar värmlänningarna.

– Jag har väldigt mycket energi och lust, och hoppas att det kan smitta av sig i lagarbetet.

Ynka 14 år gammal började en kille från Alster jobba med att rapportera sportresultaten på helgerna för Värmlands Folkblads räkning. Skolan såg snart mindre och mindre av honom – att jobba på tidning och att sända närradio på onsdagarna var roligare än att plugga matte eller kemi. Efter lumpen och Värnpliktsnytt kom Ola Finell sedan tillbaka till Värmlands Folkblad, där han fortsatte sin bana med att försörja sig som allmänreporter och nattredigerare.

– Sen ringde en kille och tipsade om att Radiosporten sökte en medarbetare till Malmö. Jag åkte dit, och efter OS 1992 blev jag och en tjej värvade till P3, där vi fem dagar i veckan sände ett program som hette "Stormvarning". Nya P3 lanserades och för mig som jobbat lite åt P1 om kvällarna, var det inte svårt att gå över till radio.

Åren i Skåne gick, men att ta en värmlänning ut Värmland var inte lätt. Ola Finell sökte sig tillbaka till sin hemmaplan och var med och startade upp TV4 Värmland.

– Jag och Sven Årnes plockades hit, Margot Wallström var vd och Ulla Walldén chef. Jag var där i några år, sen ringde Supersport, som nu är Canal+ och ville ha en programledare och reporter.

Ett av hans mål med nya tjänsten som kanalchef är att P4 Värmland ska hitta ännu fler nya lyssnare.
Ett av hans mål med nya tjänsten som kanalchef är att P4 Värmland ska hitta ännu fler nya lyssnare. Foto: Charlotte Brunmark

Vändpunkten

Så fortsatte Ola Finells karriär inom medierna – någon ringde och tipsade, någon ringde och ville värva honom. När han under en period jobbade på Karlstadshus i Zakrisdal kom en vändpunkt. Han började ställa sig själv frågan vad han tyckte var roligast att göra.

– Det här med vilket år jag var på olika ställen har jag ingen koll på, haha. Men det var i alla fall då jag funderade på vad det roligaste var som jag hade gjort. Då kände jag att ja, radio är det roligaste, säger den tillträdande kanalchefen.

Vid den tidpunkten fanns inte mer än ett tre veckor långt sommarvikariat på P4 Värmland, men det gjorde inget. Ola Finell var fast besluten om att det var radio han skulle syssla med. 2014 fick han fast tjänst, ett årtal han kommer ihåg.

– Det minns jag, 2014 fick jag fast som reporter och programledare.

Han fortsätter:

– Enkelheten och det omedelbara, det gillar jag. Det krävs bra teknik, men det behöver inte vara några väldiga grejer för att vara snabb, rent av snabbast med aktualiteter. Sen är lyssnarkontakten otroligt rolig.

Tillbaka till Alster

Han sitter vid sitt skrivbord i radiohuset på Verkstadsgatan och inser att i hans nya roll som kanalchef blir det inte så mycket radio för egen del.

– Nej precis, jag kom ju på det. Jag älskar att göra radio själv, men det finns många andra duktiga som gör det här.

Att börja chefa över tidigare kollegor ser han inte som någon utmaning, då han varit arbetsledare på redaktionen i mer än två år.

– Jag arbetade för Ekot i område Mitt innan den här tjänsten, men jobbade härifrån. Jag flyttar inte på mig, ler han.

Karlstadskär?

– Ja, säger han utan att tveka.

– Det var ett tidigt val att komma tillbaka till Värmland. Jag har nio och en halv minut till jobbet och jag trivs. Det är trevligt här. Jag längtar inte bort, säger Ola Finell, vars cirkel man kan säga är sluten då han nu bor i Alster igen.

Stora skor att fylla

Från den 1 mars är han officiellt den nya chefen, men har sedan slutet av 2021 varit tillförordnad efter att tidigare chef Jenny Norberg slutat, för att i stället börja som kommunikationschef på Konsumentverket.

– Det är stora skor att kliva i efter både henne och tidigare kanalchef Ulla Walldén. Det känns fantastiskt roligt att få leda den här skickliga redaktionen. Vi gör journalistik som berör och det är positiva människor som jobbar här. Sveriges Radio har gjort en stor digital resa, och folket här är förändringsbenägna.

Även om P4 Värmland enligt Ola Finell är en kanal som ligger långt fram digitalt, är det fortfarande en utmaning att få nya generationer att hitta till SR.

– Vi har ungefär 75 000 personer som lyssnar på så kallad strömmad radio varje dag. Men hur hittar vi de nya? Då måste vi ha ett attraktivt erbjudande. Jag vill fortsätta utveckla kanalen och rekrytera spännande journalister hit.

Späckat valår

Som chef beskriver han sig själv som full av energi och lust, även om en nytagen bild som skickades ut i och med chefsskiftet inte spädde på bilden av en glad ledare, menar Ola Finell:

– Jag såg så elak ut på bilden. Han ser ju inte nåt positiv ut, tänkte nog de flesta. Jag såg så elak ut, skrattar han.

Han avslutar:

– Det hela är ett lagarbete och för mig handlar mycket om att orka ha kul även när det kan vara svårt. Vi har ett späckat valår framför oss med olika satsningar. Jag hoppas att min entusiasm är något som kan smitta av sig till mina medarbetare.

Ola Finell

Familj: Fru, dotter på 23 år.

Aktuell: Ny kanalchef på P4 Värmland.

Fritid: Kör motorcykel, ägnar sig åt kajak och båt.

Roligaste radiominne: "Jag refererade när Pernilla Wiberg vann OS-guld i Albertville 1992. Sara Hector vann det andra guldet exakt 30 år senare nu på OS, jag tror det var på dagen."

Blooper i karriären: "Jag intervjuade en konstnär en gång och sa till henne att hon var duktig på att måla med olja. Hon sa till mig att det faktiskt var akvarell hon sysslade med. Jag skulle ha läst på lite bättre innan intervjun".

Artikeltaggar

ArbeteIntervjunJenny NorbergKarlstadNyheterOla FinellP4 VärmlandSveriges RadioVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.