Hoppa till huvudinnehållet

Anders Ajaxson: ”Dejeborna förtjänar en ursäkt”

Publicerad:
”Fortfarande går det i alla fall att rätta till den ohållbara situationen genom ett återköp av fastigheten”, skriver Anders Ajaxson om Centrumhuset i Deje.
”Fortfarande går det i alla fall att rätta till den ohållbara situationen genom ett återköp av fastigheten”, skriver Anders Ajaxson om Centrumhuset i Deje. Foto: Lena Fosselius Peterson

Fyra år har snart gått, ett nytt val stundar i september – och vad minns vi från förra gången? Det som fick valresultatet 2018 i Värmland att till och med bli nationellt uppmärksammat var skrällen i kommunvalet i Hagfors. Där blev det nybildade Oberoende realister landets största lokala parti med över 36 procent av rösterna.

Inför årets val är – med inspiration från Hagfors 2018 – ett nytt parti under bildande i den nordliga grannkommunen Torsby, har vi nyligen kunnat läsa. Kommunerna i norr och i synnerhet Torsby har en väldig geografisk yta. Från första stund på 1970-talet har spänningar legat inbyggda i sådana grundstrukturer. Man kan likna dem vid tidsinställda bomber.

Inte till Karlstads universitet utan till universitetet i Linköping och dess "Centrum för kommunstrategiska studier” får man gå för att hitta värdefull, aktuell forskning om de ofrånkomliga spänningarna mellan centralorten, de mindre orterna i kommunen och den rena landsbygden.

En slutsats i en nyligen publicerad fallstudie (från Motala kommun) går ut på att kommunen bör ha ett ”formaliserat samråd med lokala bygderåd” samt ”ett forum där landsbygdsfrågor kontinuerligt kan diskuteras över partigränserna”. Låter högst rimligt, borde kunna förverkligas på många håll.

Det existerar i Värmland tragiska, lokala exempel på hur politiska beslut slagit alldeles slint gentemot ”periferin”. En L-motion i Forshaga kommunfullmäktige, inlämnad i fjol, har pekat på hur den oövertänkta försäljningen (1998) av en kommunal fastighet i Deje samhälle, det viktiga Centrumhuset, fått mycket allvarsamma följder: dels har själva huset fått förfalla, dels har det intilliggande torget blivit i praktiken oanvändbart.

Att torget, samhällets viktigaste samlingsplats, inte går att nyttja är förstås särskilt bekymmersamt under ett valår. Något sådant skulle ALDRIG accepteras inom någon av Sveriges 290 centralorter, varav Forshaga är en. Men i grunden är företeelsen lika oacceptabel på en mindre ort.

Forshaga kommuns beslut, som fått allt värre konsekvenser för Deje, togs på sin tid av blott fem politiker, märkta S, M och C. En offentlig ursäkt från dessa fem till Dejeborna vore på sin plats, faktiskt.

Fortfarande går det i alla fall att rätta till den ohållbara situationen genom ett återköp av fastigheten. Därmed kan den rivas och få en rimlig efterföljare, samtidigt som torget ”befrias”. Detta kan ske om prestigen läggs åt sidan. Den insikten borde vara särdeles närvarande valåret 2022 hos alla partiföreträdare.

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunHagfors kommunKarlstads kommunKommunalvalKrönikorPolitikTorsby kommunVal

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.