Hoppa till huvudinnehållet

Edsbergs gård vinner klimatpriset

Publicerad:
Här har grisarna en stor inhägnad att röra sig i, och får bo utomhus flera månader per sommarhalvår.
Här har grisarna en stor inhägnad att röra sig i, och får bo utomhus flera månader per sommarhalvår. Foto: Charlotte Brunmark

För sina satsningar på ekologiska grisar, växtodling och skogbruk har Karlstads kommun valt att tilldela 2021 års klimatpris till Edsbergs gård i Segerstad utanför Vålberg. Att ett lantbruk ges priset är något som glädjer Bengt Edsgård, som tillsammans med sin bror Per, driver gården.

– Det finns ett ekologiskt tänk i hela lantbrukskåren, säger han.

Hunden Doris hälsar glatt välkommen till gården, som är omgiven av öppna fält, på landet utanför Vålberg. Bengt Edsgård har precis ätit lunch innan stövlarna åker på för en rundvandring på den ekologiska gården. Vintern lyser med sin frånvaro, konstaterar vi när leran skvätter runt fötterna.

– Vi är den femte generationen som driver gården, berättar Bengt Edsgård.

Han och hans familj bor i ett stort, vitt hus medan brodern med familj huserar i ett rött hus bredvid. Att jobba så tätt med en familjemedlem och samtidigt bo bredvid varandra fungerar bra.

– Det blir sällan bråk om arbetet. Kanske är vi för gamla för det, ler Bengt Edsgård.

Det var ungefär 20 år sedan som bröderna började intresse sig för det ekologiska. Kunskapen var vid den tidpunkten inte särskilt stor i branschen, men Bengt och Per Edsgård var nyfikna på vilka lösningar som fanns.

– Sedan dess har det skett en stor utveckling och det finns numera ett ekologiskt tänk i hela kåren.

"Våra silos lagrar spannmål syrefritt, vilket minskar mycket energi", berättar Bengt Edsgård.
"Våra silos lagrar spannmål syrefritt, vilket minskar mycket energi", berättar Bengt Edsgård. Foto: Charlotte Brunmark

Höga dieselpriser

Bakom den gigantiska ladugården finns ett av exemplen på klimatsmarta lösningar. Här står två stora silos, som lagrar spannmål syrefritt, vilket sparar energi.

– I och med silosen behöver spannmålet inte torka lika mycket vid skörd, som kräver mycket energi. Här sparar vi både arbetstid och energi.

Bengt Edsgård fortsätter berätta om de olika satsningarna:

– Våra traktorer på fälten är gps-styrda, och det minskar körningstiderna väldigt mycket.

Det har inte undgått någon att priserna på bensin och diesel har skenat i höjden den senaste tiden. Trots en ekologisk gård går det inte att bli helt kvitt användningen av den typen av bränslen.

– Det påverkar såklart resultatet i företaget, eftersom våra utgifter ökar men det gör inte inkomsterna. På sikt, om det fortsätter, måste vi ta mer betalt för det vi säljer.

Att få ta emot en utmärkelse för det hårda arbetet med att ha lösningar som har så lite påverkan på miljön som möjligt, är ärofyllt, menar Bengt Edsgård:

– Jordbruket får ofta ta skulden för klimatgaser, men jag kan tycka att det är en konstig anklagelse. Det som påverkar klimatet mest är fossilanvändningen. Det vi gör är en cirkulation. Grödorna binder koldioxid, så egentligen handlar jordbruket här om ett nollsummespel.

Ladugårdstaken täcks av solpaneler, som ger gott om energi under sommarhalvåret. Men det är lite sämre med det en grå dag i februari.

– Från mars skulle jag säga att vi får ett bra tillskott. På sommaren kan vi vissa dagar även få ett överskott. Det är jättebra att vi har dem, det sparar mycket på kostnaderna. Vi har också beställt en laddbar lastmaskin som minskar dieselanvändningen rejält.

Nyfikna grisar trängs för att se om det kanske bjuds på mat.
Nyfikna grisar trängs för att se om det kanske bjuds på mat. Foto: Charlotte Brunmark

Grisförsäljning störst

Intresset för smarta lösningar har växt under årens lopp. Att konsumenter kräver produkter som är klimatsmarta, samt vill äta mer ekologiskt – är två andra faktorer som spelar in.

– 90 procent av vår omsättning utgörs av grisförsäljning, alltså kött som går till slakt. Utöver det säljer vi en del spannmål, som råg. Dessutom har vi en gårdsbutik där vi säljer ekologiska produkter, säger Bengt Edsgård.

Det är dags att säga hej till hundratals glada – och ekologiska – grisar. För att kunna kalla sig ekologisk gris ska man ha tillgång till ekologiskt bete, foder och rastgård utomhus. På sommarhalvåret får djuren bo utomhus flera månader i sträck.

– De har massa halm att böka runt i. Vi ger dem väldigt stort utrymme att vara på, och det bidrar till mindre stress. De är ganska lugna djur, säger Bengt Edsgård och nickar åt våra bökande vänner.

Snart kommer nästa klimatsmarta lösning till gården. Men den är mer personlig för Bengt Edsgård.

– Ja, jag har precis köpt mig en elbil, skrattar han.

Artikeltaggar

Djur och naturMiljöVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.