Hoppa till huvudinnehållet

Sara Gunnarsson: ”Ett rykte som sprids lika fort som eld vid en skogsbrand”

Publicerad:
Organisationen "Mina rättigheter" arrangerar en demonstration på Gustav Adolf torg i protest mot den svenska socialtjänsten. "Det är bråttom nu att komma ut med korrekt information till dessa grupper", skriver Sara Gunnarsson.
Organisationen "Mina rättigheter" arrangerar en demonstration på Gustav Adolf torg i protest mot den svenska socialtjänsten. "Det är bråttom nu att komma ut med korrekt information till dessa grupper", skriver Sara Gunnarsson. Foto: Adam Ihse/TT

”Visste du att muslimska barn i Sverige kidnappas av socialtjänsten?”. Det är ett påstående som de senaste månaderna figurerat flitigt på olika sociala medier och i utländska Tv-kanaler.

Ett falskt påstående som sprids som löpeld både bland den muslimska minoriteten i Sverige som utomlands. Det hela tog fart för några månader sen när en youtuber valde att dela en video i sin kanal. På videon ser man en pappa som förtvivlat står utanför ett socialkontor och bönar och ber för att få tillbaka sitt omhändertagna barn. Filmen väcker så klart starka känslor, men den säger inte hela sanningen. Sanningen framkommer om man läser domstolshandlingarna från fallet. Där framgår det tydligt att detta barn inte alls har haft det bra hemma. Ett hem där missbruk, våld och kriminalitet tyvärr varit vardag. Familjen har också erbjudits stöd från socialtjänsten, men konsekvent sagt nej. Att barnet omhändertogs var med andra ord inte särskilt förvånande, tyvärr.

Dock sprids nu denna video, utan att sanningen framkommer, fritt i olika medier. Det har lett till en ryktesspridning som säger att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Ett rykte som sprids lika fort som eld vid en skogsbrand.

Ryktesspridningen sker framför allt i sociala medier. Under hashtagen #BoycottSweden kan man både se och läsa många likande fall där människor påstår att muslimska barn i Sverige kidnappas av socialtjänsten. Desinformation och till och med ren och skär propaganda dånar ut från hashtagen och människor fallen som käglor för "informationen”. I inlägg efter inlägg kommer dessa människor allt längre ifrån sanningen. Det vill säga att socialtjänsten inte kidnappar barn.

Jag tycker det hela är rätt så otäckt. Inte bara hur falsk information snabbt kan bli sanning för en hel grupp. Nej, utan även hur ”yttre makt” så snabbt kapar ett helt ämne. Enligt myndigheten för psykologiskt försvar är det inte ”bara” svenska muslimer som ligger bakom ryktesspridningen, utan även islamistiska grupper och terrorgrupper. Det rapporteras till och med om att Isis har intresserat sig för frågan i Sverige. Med andra ord, det är bråttom nu att komma ut med korrekt information till dessa grupper.

Det är dock inte det enklaste att nå ut med korrekt information. Många som går på denna propaganda och desinformation lever idag i segregerade områden, där det är ett parallellt samhälle styr, snarare än det svenska. Misstron mot det offentliga är stor och informationskällorna begränsade. Många av dessa saknar även kunskap i det svenska språket vilket gör det ännu svårare att ta till sig information. Allt kokar egentligen ner till det usla integrationsarbetet vi haft i Sverige och det dåliga arbetet våra myndigheter gjort för att få tillit från de nyanlända. Usel integration gör människor till ”easy targets” för de som inte vill gott.

Nej, nu måste de svenska myndigheterna snarast ta tag i situationen och bygga upp det förtroende som raserats. De behöver ta hjälp av de muslimska ledarna i Sverige för att få till en förståelse för vårt rättsväsende. Att socialen i första hand ska stödja familjer och endast i undantagsfall kan det bli prat om omhändertagande. Annars är risken att desinformationskampanjen kan leder till något ännu värre och farligare. Något långt bortom lugna demonstrationer.

Artikeltaggar

DemonstrationerKarlstads kommunLedareSocialtjänstenSverigeVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.