Hoppa till huvudinnehållet

När lika par leka bäst

Publicerad:
"Vi gillar att gå promenader och spelar gärna Yatzy", säger Anders Björkström om relationen med Gunnel Asplund.
"Vi gillar att gå promenader och spelar gärna Yatzy", säger Anders Björkström om relationen med Gunnel Asplund. Foto: Charlotte Brunmark

Receptet på en varaktig relation, finns det? För Gunnel Asplund och Anders Björkström handlar kärlek om tillit, attraktion och att ha roligt tillsammans. Efter långa relationer på varsitt håll och många barn och barnbarn – fann paret varandra när de bodde mittemot varandra.

– Jag känner både en ödmjukhet och en tacksamhet över det vi har, säger Gunnel.

Anders hade bott på Herrhagen i omgångar när Gunnel stegade ut på gatan och välkomnade honom till bostadsrättsföreningen den 1 februari år 2007. Hans ena måg, som hjälpte till med flytten, liksom nickade till honom när han såg Gunnel.

– Det var som en tumme upp, skrattar Anders.

Men kärleken lät dröja.

– Vi började prata mer med varandra på fester som var i föreningen då, fortsätter Anders och ler mot Gunnel, som sitter bredvid honom i soffan. Anders pekar ut genom fönstret för att visa var han bodde tidigare. Numera är Gunnels tidigare lägenhet deras gemensamma.

"Upptrampad stig"

– I början av relationen åt vi middag hos den andra varannan kväll. Det blev som en upptrampad stig mellan husen, och vi försökte nog smyga lite för grannarna, säger Gunnel.

Hennes första relation varade i 18 år, Anders första i 30 år. Tillsammans har de åtta barn – hon två och han sex. Lägg på det barnbarn.

– När vi började prata om att flytta ihop tittade vi på hus, så att alla skulle få plats. Men till slut blev det som så att jag sålde min lägenhet och flyttade in i Gunnels, där vi bor i dag. Här finns ett extrarum. Barnen har möjlighet att bo hos till exempel sin mamma när de hälsar på, eller i vår kolonistuga, förklarar Anders.

Att flytta ihop var inget som skedde i en handvändning.

– Det var nog jag som var lite tveksam. Man har gått igenom relationer och därför var jag lite återhållsam till en början, säger Anders.

Nu har paret varit tillsammans i 14 år, och menar att tillit är A och O.
Nu har paret varit tillsammans i 14 år, och menar att tillit är A och O. Foto: Charlotte Brunmark

Kalkonmiddagar

Först försökte paret sälja hans lägenhet, men utan resultat. Sedan försökte de sälja hennes, utan resultat. Då försökte de åter sälja Anders lägenhet – och det gick vägen den här gången.

– Det har fungerat väldigt bra. När vi har haft kalkonmiddag med familjen har vi ställt ut bord här, säger hon och pekar i vardagsrummet.

– Vi är nog uppemot 25 personer om vi är alla, men alla får inte plats här. Vi har nog ändå varit ett tjugotal som ätit middag tillsammans här i lägenheten.

Det är ingen självklarhet att komma överens med någon annans barn, men i Gunnels och Anders relation har det aldrig varit något problem. Anders berättar att det är värdefullt att Gunnel kommer bra överens med hans barn.

– Vi tycker verkligen om att umgås. På Anders 70-årsdag skrev ett av mina barn "tack för att du gör min mamma så glad". Det var fint, säger Gunnel.

14 år tillsammans

De funderar lite över vad som gör att just de två passar så bra ihop. 14 år har gått sedan de blev ett par – och kärleken är fortfarande stark.

– Dragning är inte lätt att förklara, varför dras jag till dig? Från början tyckte jag att du var snygg!

– Från början?! skrattar Gunnel.

– Nu med, såklart, kontrar Anders.

Gunnel fortsätter:

– Det började med en attraktion, och det var utseendet. Men sättet också. Anders är väldigt social.

Inga bråk

Paret understryker att de aldrig bråkar. Det finns ingen vinst med att göra det, anser Anders.

– Man funderar alltid om det är värt det. Och det är klart man ska ta upp sådant som är väldigt viktigt för en själv. Men jag tror att det kommer med åldern, att inte bråka. Man lär sig.

– Vi är uppfostrade av våra tidigare relationer, säger Anders.

2013 gifte de sig vid kolonistugan. Det var ingen som egentligen friade, utan de hade pratat om att gifta sig under en längre tid. Själva förlovningen skedde på en ö i Vänern.

Varför ville ni gifta er?

– Allt föll på plats, och vi ville ha en stor fest. Min systerson vigde oss, säger Gunnel.

"Anders är stôllig"

Det hela blev till en familjefest med middag, och på kvällen anslöt vänner. Precis som paret önskade.

– Jag och Anders är väldigt lika, och på värmländska skulle jag beskriva Anders som lite "stôllig". Det är alltid roliga påhitt.

Anders funderar över de saker han uppskattar i relationen:

– Vi gillar att gå promenader och spelar gärna Yatzy. Vi diskuterar gärna politik och det är kul att prata med någon som har samma inställning. Sen gillar jag sport, och det gör inte Gunnel. Men det kan vara bra att ha något för sig själv också.

Lagom till alla hjärtans dag som stundar, finns en hjärtformad ballong i parets hall i lägenheten. Men den är inte för att hylla kärleken.

– Den var välkomstballong till Anders dotter som kom hit från Chile. Nej, vi firar inte alla hjärtans dag.

Att ge varandra kärlek varje dag, är mer deras melodi:

– Jag tänker ibland på hur det skulle vara att komma hem till en tom lägenhet och vara ensam. Det skulle vara så tråkigt, säger Anders.

Gunnel avslutar, och tittar på honom:

– Det är en förmån att ha det som vi har.

Artikeltaggar

FamiljHerrhagenKärlekKarlstadKarlstads kommunMänskligtMera

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.