Arman Teimouri: ”Engångsbidraget är ett lotteri”

Ledare
PUBLICERAD:
"När Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till att behålla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning av 13 TWH", skriver Arman Teimouri.
Foto: Jonas Lindstedt/TT
De senaste månaderna har de skenande elpriserna gjort att det inte är ovanligt att elräkningen tredubblats och ökat med tusentals kronor från en månad till en annan. Människor tvingas ta banklån för att betala elräkningen.

Regeringen går nu i panik ut med ett engångsbidrag till hushåll med höga elräkningar. Det är förståeligt då regeringens havererade energipolitik är på väg att kosta Socialdemokraterna makten. Men engångsbidraget är ett lotteri. Det är nämligen bara en tredjedel av Sveriges 4,8 miljoner hushåll som kan räkna med att få ett bidrag. Tragiskt kommer bidraget användas av hushållen för att ha råd att betala tillbaka statens punktskatt på el.

Inte nog med det, vissa hushåll drar även storvinst i lotteriet. Regeringens stödmodell möjliggör nämligen att cirka 30 procent av de stödberättigade hushållen i norra Sverige får ett elbidrag som är högre än merkostnaden för deras elanvändning. I södra Sverige är det knappt 11 procent som drar en storvinst.

Regeringens engångsbidrag är dessutom en kortsiktig åtgärd som inte löser problemen i grunden. Vi kommer förmodligen att dras med höga elpriser under en lång tid. De är en konsekvens av att Sverige under lång tid drivit en ohållbar energipolitik där pålitlig kärnkraft avvecklas och ersätts med väderberoende elproduktion. När Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till att behålla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning av 13 TWH. En ny rapport av Energiforsk bekräftar detta och visar att priserna i södra Sverige hade varit mellan 30 till 45 procent lägre i södra Sverige om den planerbara produktionen funnits kvar.

Det vilar därför ett oerhört ansvar på Socialdemokraterna för elkrisen. Genom att lägga ned kärnkraften har de rödgröna partierna och Centerpartiet försatt vårt land i ett läge med höga elpriser och ökade utsläpp. Inte nog med att hushållen får dras med hiskeliga elpriser, för att klara vinterdagar när det inte blåser måste Sverige numera importera smutsig el från kontinenten eller elda olja i Karlshamnsverken.

Lösningen är inte enkel, men tre kraftfulla åtgärder är att sänka elskatten permanent för alla hushåll, möjliggöra ut- och nybyggnad av planerbar elproduktion och byta regering.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.