Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat med Helena Vermcrantz: Om människans förhållande till tid och en modig kines

Publicerad:

Efter jul har jag läst två oerhört intressanta böcker med stor aktualitet, Andri Snaer Magnasons bok Om tiden och vattnet och kinesiske nobelpriskandidaten Yan Liankes bok Tre bröder som nyligen presenterades i Kulturradion. Två ögonöppnare!

Andri Snaer Magnason är en isländsk författare, debattör och filosof som översatts till trettio språk. I Om tiden och vattnet försöker han med hjälp av mytologiska berättelser, klimatforskning och den egna släkthistorien få oss att förstå det enorma klimathotet vi står inför. Ett hot som vi tycks ha svårt att ta till oss. Magnason utgår från sin egen familj för att förklara hur vi uppfattar tid. Vårt perspektiv bakåt och framåt sträcker sig ungefär 250 år. En nittioåring i dag har kanske träffat sina far- och morföräldrar och får kanske se ett barnbarnsbarn födas som kommer att leva i nittio år. I det perspektivet är hundra år en kort period och de största förändringarna som skett på vår planet har kanske skett de senaste hundra åren.

Andri Snaer Magnason.
Andri Snaer Magnason. Foto: Ari Magg

Han utgår från den isländska naturen och de fantastiska hundratals meter höga jöklarna (glaciärerna) som smälter i en allt snabbare takt. Han drar paralleller till glaciärerna på Himalaya vars smältvatten livnär miljarder människor. Vad händer när deras jordar torkar? Han beskriver de fyra stora floderna som rinner upp på Himalaya, Sutlej, Brahmaputra, Karnali och Ganges och bevattnar de stora asiatiska länderna Indien, Pakistan och Kina. Vad händer om kineserna leder om den stora floden Brahmaputra i brist på vatten i Kina?

Bland höjdpunkterna i boken finns Magnasons två intervjuer med Dalai Lama.

För att få oss att förstå faran knyter Magnason allt han berättar till personliga erfarenheter och det är mycket effektivt. Man tror på honom.

Yan Lianke.
Yan Lianke. Foto: Shiyi Peng

Kinesen Yan Lianke anses vara en av Kinas mest betydande författare. Flera av hans böcker finns översatta till svenska. Nu senast memoarboken Tre bröder som handlar om hans uppväxt i provinsen Henan på 1960- och 70 talen, och är en varm hyllning till de män som betytt mest i hans liv.

De flesta av Yan Liankes böcker är förbjudna i Kina men Tre bröder kom faktiskt ut 2009. Däremot fick författaren byta förlag när den nyligen skulle ges ut igen. Han uppmanades dessutom att ändra på ett åttiotal ställen i texten. Jag vet inte hur det har gått med den utgivningen.

Boken handlar om fadern och två farbröder och det är fantastiska porträtt som tecknas. Villkoren på landet var oerhört kärva och livet var ett enda slit för familjerna. Man får en fin inblick i det patriarkala system som rådde och kanske fortfarande råder. Kvinnoporträtten är få i boken. Familjen är helig och man hjälper varandra i alla skeden. Man lyder sina fäder som i sin tur uppoffrar sig för sina barn. Seder och bruk beskrivs levande.

Lianke visar sig tidigt vara annorlunda. Han har läshuvud och får gå i skola. Tävlingsinstinkten gör att det går bra för honom fram till tonåren då han i stället tar jobb på en cementfabrik för att bidra till familjens försörjning. Han vill för allt i världen lämna sin fattiga landsbygd. (Om livet på landsbygden i Kina i dag visade SVT nyligen en dokumentär, Earth: muted, som jag varmt rekommenderar).

Jag förstår att Lianke är omstridd i Kina och det förvånar mig att han har vågat vara så öppet kritisk som i denna oförargliga memoarbok. En stor läsupplevelse!

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.