Hoppa till huvudinnehållet

Långa köer till uppkörning

Publicerad:
Det är långa köer för dem som vill boka tid för uppkörning just nu.
Det är långa köer för dem som vill boka tid för uppkörning just nu. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det råder just nu långa köer för att få tid till uppkörning, detta på grund av pandemin. Linn Persson från Karlstad har haft tur och fått en tid bokad i april – men är väldigt nervös för att hon ska kugga.

– Många som jag känner berättar om sjukt långa väntetider, säger hon.

En egen bil, att ta sig dit man vill utan att behöva be om skjuts och att känna friheten. För Linn Persson är drömmen om att snart få körkort nära att gå i uppfyllelse, så länge hon klarar proven förstås. Om hon kuggar kan hon tvingas vänta i ytterligare ett par månader.

Trafikverket vittnar om långa köer:

– Kön påbörjades under pandemin och just nu finns det jättemånga tider för teoriprov, men det är brist på körprov, berättar Anki Juhl, enhetschef på Trafikverket i Karlstad. Det är ett stort intresse för att ta körkort, det är många som vill ta körkort!

Hon menar att situationen har accelererat de sista månaderna och att orsaken stavas coronapandemin.

– Just nu har vi brist på personal. Många är sjuka eller i familjekarantän och det innebär att faktiskt halva vår personal är borta just nu. Vi har våra åtgärder, som att ta in timanställda pensionärer som extrapersonal. Vi har även en person under utbildning samt kommer nyrekrytera, fortsätter Anki Juhl.

"Bra koll på trafiken"

Linn Persson har sin uppkörning i slutet av april.

– Jag är väldigt nervös att jag inte ska klara det och att jag kanske måste vänta flera månader till. Jag kör mopedbil och har gjort det sedan jag var 15 år, så jag tycker att jag har ganska bra koll på hur det fungerar i trafiken.

Hon fortsätter:

– Jag övningskör massor och kommer göra teoriprovet i mars. Det är väldigt mycket pengar man lägger på körkort, så därför hoppas jag kunna klara det.

Linn Persson har sin uppkörning i april – på sin 18-årsdag, men har kompisar som får vänta i flera månader på en tid.
Linn Persson har sin uppkörning i april – på sin 18-årsdag, men har kompisar som får vänta i flera månader på en tid. Foto: Charlotte Brunmark

Linn Persson hade således tur med att få teori- och körprov bokade. Men hon har klasskamrater som har haft det svårare.

– De säger att det är sjukt långa tider.

"Res inte kollektivt"

Anki Juhl på Trafikverket menar att ett råd, om man vill hitta en snabbare tid, är att hela tiden leta efter avbokade tider. Pandemin leder nämligen till en del avbokningar.

– Det dyker upp nya tider, så om man är duktig och bevakar, kan man hitta en tid. Det är viktigt att ha en plan och att förbereda sig.

Att åka till en annan stad för att köra upp är också ett alternativ, även om hon uppmanar till att försöka få tid i ens egen ort först och främst.

– Ur smittosynpunkt är det inte bra att färdas till andra städer kollektivt. Här i Karlstad har vi folk som kommer och kör upp från både Göteborg och Stockholm, men ska man resa så gör inte det kollektivt, tycker jag.

Hon tillägger:

– Prioritera din huvudort, för det finns snabba tider om man är med och bevakar. Sedan kan det också vara lättast att köra upp där man kan trafiken.

För att köra upp i dag krävs det att du har ett godkänt teoriprov, som inte får vara mer än sex månader gammalt.

För Linn Persson innebär all ledig tid från gymnasiet, förutom att plugga och spela tennis – att fokusera på att körkortet är hennes i slutet av april.

– Ja, och jag önskar mig en egen bil som 18-årspresent eller i julklapp. Jag har faktiskt uppkörningen på min egen födelsedag, skrattar hon.

Artikeltaggar

GöteborgKarlstadKarlstads kommunKörkortNyheterÖvningskörningStockholmTrafikverket

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.