Per Scheutz: ”När ondskan firade triumfer”

Ledare
PUBLICERAD:
"Förintelsen eller Holocaust eller Shoah är ett fruktansvärt kapitel i världshistorien och får aldrig komma att upprepas", skriver Per Scheutz med anledning av Förintelsens minnesdag den 27 januari.
Foto: Alik Keplicz
Idag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Mellan 1941 och 1945 mördade nazisterna och deras kollaboratörer systematiskt omkring sex miljoner judar över hela det tyskockuperade Europa, omkring två tredjedelar av Europas judiska befolkning.

Mördandet utfördes i pogromer och masskjutningar genom en politik av utrotning genom arbete i koncentrationsläger och i gaskamrar och gasbilar i tyska utrotningsläger, huvudsakligen Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chemno, Majdanek, Sobibor och Treblinka i ockuperade Polen.

Det hela började när Hitler utsågs till rikskansler i Tyskland 1933. Regimen började med att bygga ett nätverk av koncentrationsläger i Tyskland för politiska motståndare. Efter att ha instiftat lagar som gav rikskanslern och efter anslutningen av Österrike till det tyska riket började förföljelsen av den judiska befolkningen. Det hela kulminerade i den så kallade Kristallnatten efter alla sönderslagna butiksrutor i judiska affärer. När Tyskland invaderade Polen 1939 och andra världskriget startade började tyskarna samla judarna i ghetton. Så småningom byggde man upp tusentals läger över hela det tyskockuperade Europa. Antisemitismen var hela tiden ett grundelement i den nazistiska ideologin med grunden i Hitlers” Mein Kampf”. Judar och frimurare var enligt Hitler roten till allt ont.

I januari 1942 gav Herman Göring order till SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich att planera för ett genomförande av ”den slutliga lösningen på judefrågan”. Han samlade ett antal ledare för olika tyska myndigheter till en konferens i Wannsee, strax utanför Berlin. Syftet med mötet var att dra upp riktlinjer för och samordna organiseringen av massmodet på Europas judiska befolkning. Målet var att samla ihop judar från hela Europa för att sedan deportera dem till lger i Östeuropa där de skulle utplånas. Enligt nazisternas beräkningar gällde det omkring 11 miljoner människor. Allteftersom tyska armen och Waffen-SS ockuperade länder och började invadera Sovjetunionen följde så kallade Einsatzgruppen, som var fyra stora enheter inom den nazistiska säkerhetstjänsten och säkerhetspolisen efter med uppgift att förgöra den judiska befolkningen. Till att börja med samlade man ihop judar och sköt dem i förberedda massgravar. Men man insåg snart att det var alltför tidsödande och dessutom frestade på soldaternas moral. Istället började man etablera rena utrotningsläger med namn enligt ovan. Man hade funnit att genom att använda ett insektsgift benämnt Zyklon-B kunde man ha ihjäl betydligt fler människor till en lägre kostnad och mer effektivt.

Förintelsen eller Holocaust eller Shoah är ett fruktansvärt kapitel i världshistorien och får aldrig komma att upprepas. Det är därför det är så viktigt att alla unga människor tidigt i skolan får kunskap och insikt om vad Förintelsen innebar. Idag utgör antisemitismen på nytt ett allvarligt problem både i Sverige, Europa och andra delar av världen. Myter om judiska sammansvärjningar cirkulerar på Internet, extrema politiska grupper sprider hot och i flera länder har angreppen på judar ökat. Antisemitism föder otrygghet, rädsla och lidande för den judiska minoriteten. I likhet med andra former av rasism hotar den också grundläggande demokratiska värden. Så fort antisemitismen visar sitt fula tryne gäller det att bemöta den med kraft och inte minst upplysa om den tid 1941 till 1945 då ondskan firade triumfer genom förintelsen.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.