Bu och bä för coronaeffekter

Publicerad:
Simundervisningen pausades vilket bidrar till att elever inte når kunskapskraven eller godkänt i idrott. Foto: REPORTAGEBILD

Ökad ensamhet bland unga och gamla, avsaknad av kollegor och frånvaro. Men också ett digitalt kunskapslyft, mindre restid och effektivare möten. Hammarö kommun har kartlagt pandemins effekter, såväl positivt som negativt.

Rapporten kom till efter ett politiskt initiativ från Mattias Joelsson (KD). Syftet var att ta lärdomar av pandemin för omstart och utveckling, Förutom de uppenbara effekterna som vårt sjuka, döda, konkurser och arbetslöshet, menade han att det finns andra effekter, även positiva, som inte är lika tydliga.

Samtliga förvaltningschefer har bidragit till underlaget vars delrapport har redovisats för kommunstyrelsen.

Inom skolan har eleverna generellt haft en högre frånvaro och för en mindre grupp ser man redan nu att de halkat efter kunskapsmässigt. Distansundervisningen har påverkat kvaliteten i undervisningen. Simundervisningen pausades vilket bidrar till att elever inte når kunskapskraven eller godkänt i idrott. Vidare har de unga gått miste om sociala kontakter och inte fått tillgång till prao och kulturupplevelserna har minskat.

Mår dåligt

Den psykiska ohälsan har ökat vilket avspeglas i fler kontakter med bup, skolsköterska första linjen och elevhälsan. Men det finns även positiva effekter. Antalet studerande inom vuxenutbildningen har ökat.

Inom förskolan har kvaliteten påverkats då de ordinarie pedagogerna haft en ökad frånvaro men samarbeten mellan avdelningar har blivit bättre och uteverksamheten har förbättrats. Fler har kunnat delta då konferenser skett digitalt.

Socialförvaltningen noterar en ökad digital mognad, minskat resande men det har varit ojämlikt gällande tillgång till digitala hjälpmedel. Inom äldreomsorgen har ensamheten ökat liksom isolering och utanförskap och belastningen på personalen har varit hård.

Individ- och familjeomsorgen tar upp att missbruket har ökat och minskningen av mötesplatser har lett till oro bland unga. Miljö- och byggförvaltningen ser positivt på de digitala mötena som sparat tid men vissa medarbetare har haft svårt med motivationen tidvis då man saknat kollegor.

Inom serviceförvaltningen påverkades föreningsverksamheten negativt med färre deltagare även om många hittade nya vägar. Intäkterna minskade när anläggningar stängde.

För kommunstyrelsens del konstateras bland annat att sjukfrånvaron varit mycket låg vilket kan bero på hemarbetet. De digitala mötena har gjort stora framsteg, mötena har blivit effektivare, resorna har blivit färre och det har underlättat för småbarnsföräldrar att jobba hemifrån ibland.

Saknar kollegorna

I den negativa vågskålen hamnar det faktum att trivseln i arbetsmiljön påverkats, digitala möten har varit uttröttande, ergonomi och rörelse har försämrats och en del mår dåligt på grund av ensamhet i jobbet.

Effekterna för näringslivet ser olika ut för olika branscher. Livsmedelsbutikerna har slagit rekord medan frisörer och mindre butiker drabbats mycket hårdare. Konkurserna ökade från fyra till åtta jämfört med 2020.

Artikeltaggar

Hammarö kommunNyheterPandemi

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare