Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänsten summerar 2021

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
2021 blev ett ganska normalt år för Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
2021 blev ett ganska normalt år för Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Foto: Fredrik Karlsson

Räddningstjänsten Karlstadsregionen genomförde totalt 1 720 insatser under förra året. Det är en ökning med 6,6 procent jämfört med 2020.

Statistiken innehåller inga överraskningar utan följer tidigare år.

Den ökning som trots allt finns gäller främst automatlarm, trafikolyckor och sjukvårdslarm men dessa ligger alla inom sina respektive "normala" värden. Det handlar om 453 automatlarm, 252 trafikolyckor och 182 sjukvårdslarm vilket gäller IVPA/hjärtstopp och annan hjälp till ambulans.

Suicidlarmen har minskat med 25,7 procent och drunkningslarmen med 22,2 procent. Men räddningstjänsten skriver i ett pressmeddelande att underlaget är alltför litet för att kunna dra några slutsatser om trender eller liknande.

Räddningstjänsten nämner fyra särskilda insatser under året. Det handlar bland annat om en uppmärksammad brand på bostadsområdet Lövnäs i Hammarö kommun i maj. Brandförloppet var snabbt, orsakat av gasutsläpp från en gasolkamin. Tre stationer fanns på plats men villan blev totalförstörd.

Vidare tar man upp branden i en mataffär och dess lager på Våxnäs i oktober. Även här var det tre stationer som bekämpade branden. Den var under kontroll tidigt på morgonen. I december inträffade en svår trafikolycka vid Valnäsmotet på väg E45 i Grums kommun. En lastbil och en personbil kolliderar sedan lastbilen kört på fel sida av vägen. Personbilen hamnar under lastbilen och det resulterar i en dödsolycka. Även en brand i en förskola i Slottsbron i juni uppmärksammas som särskild insats. Någon hade anlagt branden och fyra stationer deltog i arbetet. Förskolan blev totalförstörd.

Räddningstjänstförbundet omfattar kommunerna Forshaga, Grums, Karlstad, Kil, Hammarö och Munkfors. Räddningstjänsten Karlstadsregionen är en del av Räddningsregion Bergslagen vilket innebär att man hjälps åt vid större insatser.

Artikeltaggar

Hammarö kommunKarlstads kommunNyheterRäddningstjänstenVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.