Hoppa till huvudinnehållet

Konkurserna minskade kraftigt i Värmland

Publicerad:
I Värmlands län gick 125 företag i konkurs under 2021.
I Värmlands län gick 125 företag i konkurs under 2021. Foto: Martina Holmberg / TT

Antalet konkurser i Värmland minskade med 20,4 procent under 2021 jämfört med 2020. Sett till hela Sverige var det också en minskning, 11,9 procent.

Detta visar Dun & Bradstreets konkursstatistik för 2021.

Efter nästan två år med pandemi ligger antalet konkurser på en mycket låg nivå, menar Dun & Bradstreets. År 2020 ökade antalet konkurser med fem procent jämfört med 2019.

I Värmlands län gick 125 företag i konkurs under 2021.

I Karlstads kommun gick 55 företag i konkurs 2021, motsvarande antal för 2020 var 68, en minskning med 19,1 procent.

I Hammarö kommun försattes fem företag i konkurs i fjol, att jämföra med nio året innan, en minskning med 44,4 procent.

För den hårt drabbade restaurangbranschen har konkurserna minskat i hela Sverige med 25,6 procent jämfört med 2020. Det är besöksnäringen som har haft de största omsättningsförlusterna genom pandemin.

– Många av dessa har ändå klarat sig tack vare de stödpaket som regeringen har delat ut. Men många har också minskat sina kostnader, till exempel genom att reducera personalantalet, säger Henrik Hargeus i Dun & Bradstreet, i ett pressmeddelande..

Han tror att stödpaketen kommer att finnas kvar ett tag till, men när de trappas ned finns det en risk att det kommer en ökning av konkurser, framför allt för delar inom besöksnäringen.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKonkurserNyheterPandemiVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.