Hoppa till huvudinnehållet

Evas hundgym hjälper djur att må bättre

Publicerad:
Eva Elfverson Wedin äger hundgymmet Rörelse i fokus. Nioårige Anton är en shetland sheepdog som besöker gymmet för lite friskvård.
Eva Elfverson Wedin äger hundgymmet Rörelse i fokus. Nioårige Anton är en shetland sheepdog som besöker gymmet för lite friskvård. Foto: Veronica Sjöblom

I hela sitt liv hade Eva Elfverson Wedin jobbat med människor som legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut.

Men för fyra år sedan tog hon beslutet att starta eget och det blev Karlstads första hundgym där ägare och hund kan träna tillsammans.

– Jag vill att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt för båda, säger hon.

Eva Elfverson Wedin tar emot i de stora lokalerna på Örsholmen, som hon har huserat i sedan hon 2018 beslutade att ändra inriktning på karriären och starta företaget Rörelse i fokus. Här kan djur, och främst hundar, rehabiliteras efter skador och träna på hundgymmet i förebyggande syfte.

Hon hade jobbat länge med människor, både vuxna och barn, inom ortopedi, primärvård och företagshälsovård tills tanken slog henne:

– Varför kan inte hundar ha ett gym att gå till?

Svårt hemma

Hon började läsa specialinriktade vidareutbildningar vid Sveriges lantbruksuniversitet och Luleå universitet, och hittade de perfekta lokalerna dit det går att ta sig lätt med bil och buss, och som inte har trappor. Allt för att underlätta för djur med smärtor.

– Vissa ägare kan ha svårt att aktivera sina djur hemma eller kan inte ta sig ut på skogspromenader. Hundar blir så glada av träningen, att klara av uppgifter och göra en aktivitet tillsammans med sin ägare. Det är så roligt att se!

Eva Elfverson Wedin övar balans med 1,5-åriga border collien Nancy.
Eva Elfverson Wedin övar balans med 1,5-åriga border collien Nancy. Foto: Veronica Sjöblom

Möjligheten finns att köpa gymkort, boka tider och vara där även när gymmet är obemannat.

– Det är som med människor och gym, alla är inte helt lätta att motivera men hittills har alla tyckt det är kul.

Inga nyårslöften

Många människor lovar inför det nya året att bli bättre på det ena och andra och ta tag i träning och vikt. Några sådana tendenser bland djuren ser inte Eva Elfverson Wedin i sitt gym än, men att expandera verksamheten finns på önskelistan.

– Jag har så stora lokaler så det vore perfekt om till exempel en mindre veterinärklinik eller salong med kloklippning ville dela.

I bakgrunden syns Nancy och Antons ägare Anita Axelsson som brukar ta med sina hundar till gymmet för att träna i förebyggande syfte.
I bakgrunden syns Nancy och Antons ägare Anita Axelsson som brukar ta med sina hundar till gymmet för att träna i förebyggande syfte. Foto: Veronica Sjöblom

I lokalen finns dock möjligheten att både djurägaren och hunden kan träna tillsammans. Det finns en crosstrainer, bollar och fria vikter för människor. För djuren finns en "vattentrask", en stor vattentank, där gångträning sker. Även cavalettihinder och balansbrädor.

Långväga kunder

Vanliga åkommor hos de fyrbenta kunderna är artros i olika leder, men också akuta skador som behöver rehabilitering efteråt.

Hon tar emot djur ifrån hela regionen och ibland är det hundar ända från Göteborg som fått remiss. Djuren som kommer till gymmet för rehabträning har oftast bedömts av en veterinär först för att utesluta andra problem som ska åtgärdas på andra sätt.

– Om en hund har bekymmer, ont i benet eller liknande ska det vara bedömt av en veterinär. Det är då det blir bra när veterinär och rehab jobbar som ett team. Hundar är glada och oförsiktiga, så skador kan uppstå för så väl ung som gammal.

Eva Elfverson Wedin har flera träningsrum i lokalerna, där det även går att hyra in sig för att ha kurser.
Eva Elfverson Wedin har flera träningsrum i lokalerna, där det även går att hyra in sig för att ha kurser. Foto: Veronica Sjöblom

Artikeltaggar

Djur och naturEva Elfverson WedinHundKarlstadKarlstads kommunNyheterÖrsholmen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.