Hoppa till huvudinnehållet

Tanja Ekegren börjar jobba för landshövdingen

Publicerad:
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@vf.se
Tanja Ekegren har arbetat på länsstyrelsen i 15 år. Vid månadsskiftet januari-februari börjar hon jobba för landshövdingen.
Tanja Ekegren har arbetat på länsstyrelsen i 15 år. Vid månadsskiftet januari-februari börjar hon jobba för landshövdingen. Foto: Charlotte Brunmark

Mänskliga rättigheter, flyktingkrisen och förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor. Den röda tråden i Tanja Ekegrens karriär är att arbeta med frågor som hon själv berörs av. Efter mer än 15 år på olika befattningar inom länsstyrelsen tar hon nu ytterligare ett kliv – och börjar vid månadsskiftet som ledningsstrateg hos landshövdingen.

De hoppar på en buss i Malmö som ska köra dem norrut. Utan kännedom om sitt nya land släpps de av i Värmland.

Tanja Ekegren arbetade under flyktingkrisen 2015 med den stora utmaningen att lösa tak över huvudet för folk på flykt.

– 30 nya barn stod plötsligt utanför skolan i Munkfors. Det innebar en otroligt stor utmaning att lösa. För egen del var det svåraste att det var människor det handlade om. Människor var på flykt, och sen höra den nationella debatten "vi klarar inte mer", var svårt.

Tanka Ekegren beskriver det som en tid då Sverige rustade upp för att ta emot så många som möjligt, för att sedan lägga ned.

– Politiken svängde. Avvecklingen kom, för åsikten var att det blev alldeles för dyrt. Då slutade jag.

Att jobba med småbarn

Med fem barn, varav fyra är under åtta år, har hon avslutat flera av sina uppdrag hos länsstyrelsen i samband med föräldraledigheter. Tanja Ekegren fortsätter att berätta om sin karriär – och liv – under en promenad på Lamberget med den tio månader gamla sonen Lasse i vagnen.

– Lasse är med mig på jobbet, och det är pandemin som gör att det är möjligt. Jag hade inte kunnat ha med honom på kontoret, men nu jobbar vi hemma.

Hon ser fram emot att vid månadsskiftet börja sin nya tjänst som ledningsstrateg, ett arbete som hon hoppas kommer innebära en stor bredd, och där hon själv kan få bidra med att knyta nya kontakter och skapa relationer.

– Georg Andrén är väldigt inlyssnande som person och är liksom jag intresserad av sociala hållbarhetsfrågor. Att han jobbat internationellt, inom bland annat Sida, känns inspirerande. Sen är det tyvärr så att mycket har behövts ställas in nu. Det är till exempel svårt att göra digitala studiebesök, säger Tanja Ekegren – som hade sett fram emot att få komma ut och träffa värmlänningarna i sin nya tjänst.

– Jag kommer börja min nya tjänst på distans, vilket inte är helt lätt. Jag hoppas ändå att vi kan planera framåt.

"Lasse är med mig på jobbet, och det är pandemin som gör att det är möjligt".
"Lasse är med mig på jobbet, och det är pandemin som gör att det är möjligt". Foto: Charlotte Brunmark

Tacksamheten

Att jobba hemifrån är hon van vid – även om det inte alla gånger är lätt att alltid sitta under samma tak som sin partner.

– Det kan vara tufft, men jag tycker att pandemin suddat ut lyckobegreppet. Jag tänker mer och mer på vad jag är tacksam för. Jag är tacksam för en frisk bebis, för att leva i ett land i fred, apropå flyktingkrisen som vi pratade om. Man får träna sig på att dra ner tempot och vara tacksam för småsaker, ler hon.

Artikeltaggar

Georg AndrénLambergetNyheterTanja Ekegren

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.