Sara Gunnarsson: ”Nä, stödet kanske inte var så mycket att hurra över trots allt.”

Ledare
PUBLICERAD:
"Det är dags att göra om och göra rätt och i stället satsa på effekter som stöttar alla hushåll. Ett sådant förslag skulle kunna vara att ta bort punktskatten på el som bland annat Liberalerna föreslår", skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ogenomtänkt, ologiskt och orättvist. Så skulle man kunna beskriva regeringens förslag för att stödja hushållen mot de höga elräkningarna. Vinnarna i förslaget är allt annat än de som är i störst behov av hjälp. Nej för vinnarna är de som inte aktivt själv försökt påverka sin situation.

Det var under förra veckan som regeringen presenterade ett förslag för att stödja de hushåll som drabbats hårt av de höga elpriserna. På en presskonferens berättade finansminister Mikael Damberg att hela 6 miljarder skulle avsättas för att hantera den uppkomna situationen. Stödet skulle ges till de som haft en elförbrukning över 2000 kWh och dessa hushåll skulle maximalt få 2 000 kr per månad i högst tre månader (december, januari och februari). Ett stöd till cirka 1,8 miljoner hushåll i Sverige.

"Jippi", ropade nog många hushåll först, tills att de började titta närmare på förslaget. ”Betalas ut senare i vår” – men räkningarna ska ju betalas nu? ”Förslaget utgår från kWh och inte från elpris eller den faktiska kostnaden”. Med andra ord, att mitt elprisområde haft väldigt mycket högre elpris än ett annat område, tas det ingen hänsyn till när summan ska betalas ut. Personer i elprisområde 1 och 2 som har haft ett väsentligt mycket billigare elpris, får stödet på samma premisser som de i område 3 och 4. Nä, stödet kanske inte var så mycket att hurra över trots allt.

Men den största frågan av alla är väl egentligen om det ens blir något av detta? För när finansminister Damberg förra veckan fick frågor om beslutsprocessen, så verkade allt väldigt oklart. ”Vi kommer omgående inleda dialog med myndigheter, elnätsbolag och riksdag om hur det här skall se ut”. Ett mer ickesvar eller som vissa brukar kalla det ”politikersvar” går det väl knappast att få?

Nej, det har kort sagt varit en irriterad vecka sen presskonferensen. Jag tänker på de 3 miljoner hushåll som är diskvalificerade att få stödet. Det handlar om personer som snuvas på pengarna för att de själva försökt få ner sin elförbrukning, de som har råkat bosätta sig i fel elprisområde eller de som redan i dag lever på marginalen. Det här är en stöttning från staten som slår allt annat än rätt och vi får inte glömma att det är våra gemensamma skattemedel som bekostar detta. En särskild satsning som gynnar en tredjedel av alla hushåll. Så här orättvist och ogenomtänkt borde det inte få bli.

Det är dags att göra om och göra rätt och i stället satsa på effekter som stöttar alla hushåll. Ett sådant förslag skulle kunna vara att ta bort punktskatten på el som bland annat Liberalerna föreslår. Det är ett förslag som gynnar alla hushåll, vare sig man bor i prisområde 1 eller 4:a eller om man bor i lägenhet eller villa. Sen måste långsiktiga lösningar sättas in för att hålla priserna på en rimlig nivå. Förnybara energikällor är bra, men det måste balanseras med fossilerna källor som inte är väderberoende.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.