Niklas Lehresjön: ”Integritet och frihet”

Ledare
PUBLICERAD:
"Ett krav på vaccinationsbevis är i de fallen alltså direkt diskriminerande just mot den grupp vi vill skydda genom en hög grad av vaccinationstäckning", skriver Niklas Lehresjön.
Foto: Duygu Getiren/TT
Att be någon om ”papper” eller ”intyg” avseende hälsostatus för att få delta vid allmänna sammankomster, det är ett stort ingrepp i den enskildes integritet.

Efter snart två år i pandemi riskerar vi att vänja oss vid omfattande ingrepp i vår frihet. De sociala och politiska konsekvenserna av de många gånger under press och rädsla framtvingade och frihetsbegränsade åtgärderna behöver utvärderas. Låt oss aldrig vänja oss vid dem, låt dem aldrig bli det nya normala!

I flera länder har kontrollerna vid offentliga sammankomster och vid statsgränser varit mer omfattande än i Sverige. Våra grannländer har gått väsentligt längre än vi, vilket väcker oro. Jag har god tillit till evidens och forskning och är glad över den tillit vi generellt har i Sverige till samhälle och sjukvård. Säkerligen är tillit också en viktig anledning till den höga vaccinationsgraden i landet och inte minst då i Värmland. Det är bra, att vaccinera sig skyddar dig och din omgivning. Det är både solidariskt och samhällsnyttigt, samtidigt som du skyddar din hälsa.

Krav på vaccinbevis, vilket regeringen nu gett klartecken till, är dock problematiskt. Både politiskt och etiskt. Varje människa bör vara fri att själv välja och välja bort medicinsk behandling. Motiveringen bakom vaccinationsbevis övertygar inte. Smitta sprids även bland vaccinerade, om än i lägre grad. Regeringens motivering till att de möjliggjort krav på vaccinationsbevis är ”att hindra ovaccinerade från att träffas”. Den formuleringen är anmärkningsvärd. I värsta fall blir bevisen bara ett otillbörligt påtryckningsmedel för medicinsk behandling.

Ett verkligt allvarligt problem med krav på vaccinationsbevis är också att de ofrånkomligt blir diskriminerande. Människor som av medicinska skäl inte kan vaccineras, den grupp som är mest beroende av att vi andra vaccineras, lämnas i sticket. Kravet på vaccinationsbevis tvingar dem dessutom att redogöra för sin hälsostatus för att eventuellt få delta. Ett krav på vaccinationsbevis är i de fallen alltså direkt diskriminerande just mot den grupp vi vill skydda genom en hög grad av vaccinationstäckning. En annan form av covidpass kunde möjligen mildrat det problemet, men finns inte framtaget. Ett pass som också tagit hänsyn till den faktiska möjligheten att vaccinera sig. Men förutom nya etiska dilemman ger det i stället sjukvården ökad belastning till följd av bedömning, värdering och byråkrati – tvärtemot syftet. Sortering utifrån medicinsk status ekar dessutom illa mot historiens klangbotten.

Nu krävs det att vi alla skärper till oss och hjälps åt att minska smittspridningen så att inte auktoritära krafter och åtgärder får utrymme. Det är både ditt och mitt ansvar!

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.