Arman Teimouri: ”Vi behöver en klokare pandemilag”

Åsikter
PUBLICERAD:
"Liberalerna har varit tydliga med att pandemilagarna inte längre borde handla om restriktioner av exempelvis mötestider och öppettider, utan om att hålla avstånd", skriver Arman Teimouri.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det skulle vara över, men nu tar det fart igen. I dagarna kunde vi läsa om att Värmland slog ett minst sagt tråkigt rekord med en toppnotering vad gäller antalet smittade av Covid-19. Nu när det nya året skålats in så finns det givetvis stora lärdomar att ta med sig från det gångna året.

Vi har nu levt med pandemin under lång tid och det finns en stor trötthet i samhället. Omikron, som är den femtonde bokstaven i det grekiska alfabetet och med andra ord den femtonde varianten av det vi alla lärt känna som Covid-19 är minst sagt svårgripbar. Men den femtonde varianten innebär också att det förmodligen kommer komma fler varianter.

Det kommer givetvis komma en tid när vi tittar tillbaka på vår nutid, som just nu går hand i hand med en pandemi. Enligt läkemedelsbolaget Pfizer kommer Covid-19 att reduceras från dagens pandemistatus till en endemi 2024. En endemi innebär en förekomst hos en mindre grupp människor eller på en begränsad geografisk yta, kanske inte jämförbar men ändå lik den säsongsinfluensa vi är vana vid. Men det är långt kvar till 2024.

Sjukvården har i snart två år gått på knäna och intensivvården är utmattad. Vi har ett näringsliv som genomgår ett stålbad, särskilt turism och besöksnäringen. Trots allt detta och trots en eskalerande smittspridning väljer cirka 18 procent av svenskarna att inte vaccinera sig fullt ut.

Vi har alla ett stort ansvar, det vet vi redan. Det ansvaret innebär bland annat att vaccinera sig, hålla avstånd och hålla sig hemma vid förkylningssymptom. Men samtidigt finns det en stor trötthet i samhället, vilket heller inte är så konstigt. Men att inskränka i människors frihet måste ske med största möjliga respekt och där har politiken ett mycket stort ansvar.

Liberalerna har varit tydliga med att pandemilagarna inte längre borde handla om restriktioner av exempelvis mötestider och öppettider, utan om att hålla avstånd. Vi behöver en klokare pandemilag som möjliggör att samhället orkar med. Förhoppningsvis kommer regeringen till samma slutsats så att vi alla både orkar hålla i, hålla ut och hålla avstånd. För ett slut finns, frågan är bara hur svår vägen dit är och hur krångligt det blir att nå det.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.