Maria Bäcklund: ”Nytt år, nytt liv”

Krönikor
PUBLICERAD:
”Men eftersom jag i mitt nya liv faktiskt slutför projekt så ska väl inte det vara några problem, skriver Maria Bäcklund”, som räknar med att sonens tröja ska bli klar.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Nu är det nytt år igen, vilken grej va? Ständigt detta år som gått och ett nytt som stundar. Det är årskrönikor och sammanfattningar. Det är nyårslöften om hur vi ska förbättra våra liv. Hur många nyårslöften har du gett i år? Jag brukar sällan ge några nyårslöften, möjligtvis med undantag för att jag något år har kläckt ur mig det omöjliga ”mitt nyårslöfte är att inte ha några nyårslöften”. Ett givet misslyckande så snart det är uttalat. Däremot startar jag ganska frekvent nya liv. Eller i alla fall nya delar inom vissa områden. Det är sällan i samband med just nyår, men det senaste året skedde det ovanligt ofta. Det började med att min pappa blev sjuk under förra vintern. För att skingra tankarna när det blev jobbigt började jag sticka en kofta. Jag har alltid handarbetat från och till, men nu skulle jag minsann bli en sådan som faktiskt slutför sina projekt och det gjorde jag till slut! Min son blev då avundsjuk och ville absolut att jag skulle sticka en kofta till honom så det är det pågående projektet, som jag nu har lite tidspress på om den ska bli klar innan han växer ur den. Men eftersom jag i mitt nya liv faktiskt slutför projekt så ska väl inte det vara några problem.

Tyvärr gick min pappa bort under våren och som ett sätt att hantera det inledde jag nästa nya liv, att bli en sådan som joggar. Jag höll faktiskt i regelbundet ända fram till sommaren när en semester kom och ruckade på alla rutiner. Jag hade svårt att hitta tillbaka till joggingen under hösten, men då började jag nästa nya liv. Är så lyckligt lottad att jag har tillgång till ett gym på min arbetsplats, så jag blev en sådan som tränar på morgonen innan jobbet. Vi kan väl säga att det fortfarande hänger i lite då och då.

Under hösten passade jag även på att starta ett annat nytt liv. Ett liv där jag skulle ge mig själv något. Detta något visade sig komma i form av diverse burkar, flaskor och pipetter i badrumsskåpet som numera snarare ser ut som ett labb. Det är serum hit och syror dit. Jag tvättar och duttar och smörjer. Jag vet inte om denna rutin egentligen gör någon större skillnad på min hy, men jag tror att de där minuterna jag ger mig själv i badrummet innan jag går och lägger mig ändå ger mig någon form av sinnesro så jag hänger än så länge i.

Titta, nu bidrog även jag med en årssammanfattning! En sammanfattning av alla nya liv jag faktiskt startat under det gångna året. Hur många jag tänkt starta, men aldrig kommit till skott med vet jag inte. Men jag vet med säkerhet att 2022 kommer bära med sig ännu fler nya liv. I och med denna krönika har jag ju redan startat mitt första.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.