Per Scheutz: ”2022 blir ett händelserikt år”

Ledare
PUBLICERAD:
Magdalena Anderssons regering imponerar inte på Per Scheutz, som menar att den "i första hand är utsedd att bedriva valrörelse och inget annat".
Foto: Pontus Lundahl/TT
I morgon fredag ringer vi in ett nytt år 2022, som kommer att vara ett år med många frågetecken och utropstecken.

Med andra ord ett år då mycket kan inträffa både positivt och negativt. Om vi ser till vår omvärld är risken för en rysk invasion av Ukraina överhängande liksom Kinas alltmer uttalade aggression mot den självständiga demokratiska staten Taiwan är ett hot att ta på största allvar. När Rysslands ambassadör i Stockholm påminner Sverige om nederlaget vid Poltava, när Sverige skickar utbildningsofficerare till Ukraina, vittnar det om en höjd på diplomatin, som är helt i paritet med den Kinas tidigare ambassadör i Sverige tillämpade. När det gäller såväl Ukraina som Taiwan är det oerhört viktigt att USA, EU och NATO är tydliga och talar maktspråk, vilket är det enda språk som diktatorer förstår.

Här hemma i Sverige har vi äntligen fått en kvinnlig statsminister. Magdalena Andersson är rak och tydlig och med lång och kvalificerad erfarenhet av ekonomisk förvaltning och enligt samstämmiga källor försedd med mycket kort stubin. Efter att ha utsetts till ämbetet två gånger har hon nu presenterat sin regering, som verkligen inte gör någon människa särskilt imponerad eller inger hopp inför framtiden. Med två verkliga drivankare som Morgan Johansson och Anders Ygeman är det helt klart att inte mycket kommer att kunna uträttas fram till valet i september. Med en okvalificerad miljöminister med nio ärenden hos kronofogen är det ytterligare bevisat att Anderssons regering i första hand är utsedd att bedriva valrörelse och inget annat. Detta trots att vi i landet under 2021 hittills haft 320 skjutningar och 44 döda i olika gängkonflikter med därav följande otrygghet bland vanliga medborgare. Detta trots att vi har en elbrist i landet till följd av en handlingsförlamning i regeringen. När nu Miljöpartiet tack och lov lämnat S-regeringen kanske det kan öppna sig större möjligheter att börja investera i en utbyggnad av elnäten i landet. Det måste nu också bli ett slutgiltigt positivt beslut i januari om slutförvaringen av kärnkraftsavfallet, om vi inte ska få verkliga problem med vår framtida energiförsörjning. Det är hög tid för en borgerlig regering i september, som kan börja skapa förutsättningar för att satsa på och bygga ut kärnkraften både i befintliga anläggningar och en satsning på fjärde generationens kärnkraft vid sidan av utbyggnad av vind och solenergi. Allt detta i vår gemensamma strävan att kunna leva upp till våra åtaganden vid klimatmötet i Glasgow. Vi kommer att behöva dubbelt så mycket elenergi i framtiden för att kunna möta våra stora utmaningar på klimatområdet.

I lokalpolitiken i Karlstad firar inte socialdemokraterna några triumfer. Man är närmast desperata i sin jakt på frågor att kunna driva. Man vänder kappan efter vinden och har nu närmast förvandlats till ett populistiskt parti. Nej, firma Linda Larsson och Anders Tallgren inger verkligen inte något förtroende.

I Värmland kan vi i stället sträcka på oss vad gäller vaccinationsgrad bland värmlänningarna. Vi ligger i topp i landet och viljan att vaccinera sig är mycket god. Vi löper nu stor risk att få en fjärde våg av covid-19 med den nya mutationen omikron, som gör det angeläget att fortsätta hålla avstånd och iaktta god handhygien. Vaccinationspassen kommer förhoppningsvis att förhindra stora smittoutbrott i folksamlingar över 100 personer. Vi får fortsätta hålla i och hålla ut. Någon gång kanske redan i slutet kan vi hoppas på att se ljuset i denna alltför långa tunnel. Slutligen vill jag tillönska Karlstads-Tidningens alla läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR. Låt oss trots allt vara optimistiska inför det nya året. Det är betydligt roligare att vara optimist än pessimist.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.