Hoppa till huvudinnehållet

Anders Ajaxson: ”Riktiga hästar och käpphästar”

Publicerad:
Omlokaliseringen av Färjestads travbana blir säkert av, skriver Anders Ajaxson. Men vad  ska den heta?
Omlokaliseringen av Färjestads travbana blir säkert av, skriver Anders Ajaxson. Men vad ska den heta? Foto: Fredrik Karlsson

Nyligen kunde vi läsa att en omlokalisering av Färjestads travbana kan bli verklighet om ett antal år. För några decennier sedan var det knappast någon som tänkte en sådan tanke. Också när tanken för cirka tio år sedan väcktes inom Färjestads travsällskap, av hästkarlen Sven Rejnö, saknades ett gensvar.

Men nu är tiden mogen – för att i lantlig, värmländsk miljö skapa landets modernaste travanläggning.

Att gå på trav var för många en utbredd, trevlig vana under 1900-talet, inte minst i travlänet Värmland med dess tre travbanor: i Karlstad, Årjäng och Arvika. Ytterst få gör det i dag, den närvarande travpubliken har nästan försvunnit.

På 2000-talet har här, som i så många sammanhang, den digitala utvecklingen på bred front gripit in. ”Alla” spelar i dag på trav genom sin hemdator eller via sin mobiltelefon. Tävlingarna speglas minutiöst och högprofessionellt av särskilda tv-kanaler. Det har blivit obehövligt att besöka en travbana under vanliga travdagar. Bara stortravet lockar folk, vilket i Värmland betyder en enda julilördag i Årjäng.

Så omlokaliseringen av Färjestadsbanan blir säkerligen av, också för att travbanans mark är attraktiv för andra intressen genom sitt geografiska läge. En nöt att knäcka blir säkerligen namnfrågan: Kan man fortfarande tala om Färjestadstravet, när själva travbanan inte längre ligger inom stadsdelen Färjestad?

Här några egna käpphästar som väntar på vädring 2022:

Valet i september (1). Trots att det handlar om tre val, kommer riksdagsvalet att dominera stort i mediabevakningen. Återigen kommer kommunvalet och regionvalet orubbligt i skuggan, tyvärr.

Valet i september (2). Lika orubbligt är faktumet att partierna har alldeles för få som tävlar om platserna på vallistorna. Det är ett växande demokratiproblem att partierna har så få medlemmar. Sällan sägs det högt att detta inte befrämjar kvaliteten på dem som företräder oss på de politiska arenorna.

Degerfors kvar i allsvenskan. I allra sista omgången 2021 avgjordes det att Degerfors också 2022 finns i fotbollens högsta division. Få glädjeämnen i tillvaron kan matcha detta för oss fotbollsintresserade värmlänningar.

Karlstad till Superettan? Inte bara Centralsjukhuset har god hjälp av grekiska krafter (särskilt på läkarsidan), också Karlstad Fotboll har fått lovande grekisk inspiration på tränarfronten. Det innebär rimliga förväntningar att tro på avancemang till Superettan – steget under allsvenskan – efter stundande säsong för klubben. Och det är absolut ingen naturlag, som vissa hävdar, att fotbollen i Karlstad aldrig kan nå riktigt höga höjder.

Artikeltaggar

FärjestadFärjestadstravetKarlstads kommunKrönikorTravVal

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.