Hoppa till huvudinnehållet

Bokprat med Helena Vermcrantz: Mysläsning i mellandagarna

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sista tiden har jag frossat i deckare. Lästipsen kommer mest att handla om dem. Dessutom några lite fågelinspirerade böcker till barnen.

Åsa Larssons senaste bok, Fädernas missgärningar är den sista i serien på sex böcker om juristen Rebecca Martinsson. Åsa Larsson är en fin skribent och hennes miljöer fängslar oavbrutet. Här tar hon farväl av sina huvudpersoner. Vi får hoppas att det ordnar sig för Rebecca. Hon kanske kan hitta ett lugnare tempo i livet med trogna Kristers vid sin sida. Jag tycker att den här boken blev för tjock. Den innehåller intriger som skulle räcka för minst två böcker till och en sexskildring som inte går av för hackor, men Åsa Larsson ville avsluta i stor stil och boken utsågs ju till årets bästa deckare av Svenska Deckarakademin.

Mindre vidlyftiga är de fyra medlemmarna i Torsdagsmordsklubben av Richard Osman, en trevlig ny bekantskap. Trodde inte att jag skulle falla för den, men det gjorde jag. Så charmig berättelse om de fyra pensionärerna på det flotta äldreboendet Coopers Chase i England. Så skulle man ha det! Elizabeth, ledaren i gruppen är en före detta agent eller mordutredare med en häpnadsväckande slutledningsförmåga. Joyce, den pensionerade sjuksköterskan håller en lägre profil men fungerar som sammanhållande länk och för berättelsen framåt med sina dagboksanteckningar. Ibrahim är psykiatriker och Ron, en före detta facklig ledare och coach. De kompletterar varandra och har trevligt tillsammans när de träffas på torsdagseftermiddagarna för att diskutera ouppklarade mordfall i pusselrummet och dricka te, eller ett glas vin eller två.

Svart sol av Andreas Norman gick som sommarföljetong i DN i somras. En riktigt spännande thriller som jag fick tips om när jag bokpratade i Väse nyligen. Bente Jensen leder en infiltration mot svenska högerextremister som tycks planera en stor attack. Hon lever ensam med en son i Stockholm. Varken sonen eller närmaste vännerna vet vad hon sysslar med. Hennes liv är ganska torftigt. Av en väninna lockas hon att gå in på Tinder och söka en dejt. Och visst får hon napp, eller är det han som får napp? Och vem är han, Erik Dahlström, som matchar henne så perfekt? Dramatiska situationer utvecklar sig snabbt när en av insatsens infiltratörer avslöjas och mördas och Bente tvingas att ta hans plats. Vi får en otäck inblick i vitmaktrörelsens aktiviteter. Om bara hälften stämmer med verkligheten finns det skäl att oroa sig.

Vännerna Peter Mohlin och Peter Nyström utsågs till förra årets vinnare av Crimetime award för sin deckardebut, Det sista livet. Jag läste den alldeles nyss. Hade fått för mig att den inte var bra men visst är den rolig att läsa, särskilt för en Hammaröbo. I år kom deras andra bok, Den andra systern, och den tilldrar sig i Karlstad. Boken tar vid där den första slutade och vår hjälte dras in i en komplicerad kedja av händelser som för honom allt längre bort från lagens råmärken. Här förekommer mycket mer våld än i första delen och vi konfronteras med en rad tragiska människoöden som lämnar åtminstone mig illa berörd och frågande. Bokens slut öppnar för en fortsättning…

Och så något spännande för den yngre generationen. Årets Augustprisvinnare för barn- och ungdom blev Nattkorpen av Johan Rundberg, en gastkramande historisk roman för barn i tio-tolvårsåldern. Riktigt bra! Mika är elva år och bor på Allmänna Barnhuset i Stockholm. Året är 1880, alltså inte så väldigt länge sedan. Så liten hon är måste Mika jobba för att bidra till barnhemmets försörjning. Det är vinter och extremt kallt. Veden i Stockholm håller på att ta slut. Barnen fryser. En natt knackar det på dörren och en gestalt lämnar över ett bylte till den förvånade Mika. I byltet ligger en alldeles nyfödd flicka. Vem är hon och vem är den unga mannen som hittas mördad följande dag? En mördare har härjat i stan, Nattkorpen, men han har ju nyligen avrättats? Eller lever han fortfarande? Vi får följa Mika till fängelset Långholmen dit hon och polisen Valdemar Hoff åker för att ta redan på sanningen.

Slutligen en ljuvlig högläsningsbok, Lars Lerins Kråksommar. Läs den för hela familjen och njut av hans fina, lite gammaldags berättarstil och hans bilder. En del ord är ovanliga och måste kanske förklaras under läsningens gång. Man riktigt hör Lars röst när han berättar om kråkungen som räddas av Margareta i Lillolastugan efter en stormig sommarnatt. Lotta får hon heta och hon blir snart helt tam och en älskad och bortskämd medlem i familjen.

Lästips i mellandagarna

Titel: Fädernas missgärningar

Författare: Åsa Larsson

Förlag: Albert Bonniers

Titel: Torsdagsmordsklubben

Författare: Richard Osman

Förlag: Albert Bonniers

Titel: Svart sol

Författare: Andreas Norman

Förlag: Albert Bonniers

Titel: Den andra systern

Författare: Peter Mohlin och Peter Nyström

Förlag: Norstedts

Titel: Nattkorpen

Författare: Johan Rundberg

Förlag: Natur och Kultur

Titel: Kråksommar

Författare: Lars Lerin

Förlag: Bonnier Carlsen

Artikeltaggar

Andreas NormanÅsa LarssonJohan RundbergKarlstadKarlstads kommunLars LerinLitteraturNöje/KulturPeter MohlinPeter NyströmRichard OsmanStockholmSvenska Deckarakdemin